Ga naar Content

Waterleiding op Aalsmeerse dijk voor tweede keer deze week lek: wat is er aan de hand?

Door een gesprongen waterleiding is gisteravond aan de Geijlwijckerweg in Aalsmeer een flink waterballet ontstaan. En dat was niet de eerste keer deze week: ook maandagavond liep het fietspad nabij de Stommeermolen onder en had de brandweer grote moeite om het lek in de bovengrondse leiding te dichten. NH zocht uit wat er aan de hand is. 

Waterballet op Aalsmeerse dijk door gesprongen leiding - Foto: VLN Nieuws

Navraag bij de gemeente leert dat er in de nabijgelegen Linnaeuslaan en de A.H. Blaauwstraat aan het riool wordt gewerkt. "Vanwege de diepte zijn er zware bronbemalingsinstallaties nodig", vertelt woordvoerder Laura Tas van de gemeente Aalsmeer aan NH. 

Met die installaties wordt het grondwater via leidingen naar een gemaal van hoogheemraadschap Rijnland verplaatst, legt de woordvoerder uit. Omdat de installaties eigendom zijn van bronbemalingsbedrijf Van Velzen, trekt NH daar aan de bel.   

Jeugd of waterdruk?

"De koppelingen zijn gisteravond losgetrokken", vertelt een medewerker van Van Velzen. Speculeren over mogelijke daders doet hij liever niet, maar dat er sprake is van vandalisme lijdt volgens hem geen twijfel.  

Die theorie wordt gedeeld door een buurtbewoner. Die buurtbewoner blijft liever anoniem, maar vertelde wel tegen een van NH's correspondenten te vermoeden dat 'jeugd' verantwoordelijk is voor het defect. 

Tekst gaat door onder de foto.

Ondergelopen fietspad Aalsmeer door gesprongen waterleiding - Foto: VLN Nieuws

Woordvoerder Laura Tas benadrukt dat dat niet klopt. Volgens haar zijn de lekkages niet ontstaan door vandalisme, maar door te grote waterdruk. 

"Het gemaal van het waterschap is gisteren twee maal op storing geraakt", legt ze uit. "Het gevolg: het water blijft in de leiding staan, terwijl de pomp aan het begin wel water in de leiding blijft pompen. Hierdoor is de leiding op een gegeven moment geknapt." 

Nat pak voor brandweer

Of deze verklaring ook geldt voor het waterballet van afgelopen maandag (zie foto hieronder) is niet bekend. Toen leverde het lek de brandweer wel een nat pak op. Gisteren keerden de brandweermannen en -vrouwen wel droog retour kazerne. 

Lek in waterleiding levert brandweer nat pak op - Foto: VLN Nieuws

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]