Ga naar Content

Reken je rijk: kunstenaar strooit zaterdag met geld in Zaandam

Kunstenaar Ralph Posset trekt zaterdag alles uit de kast om zijn Zaanse expositie te promoten. En dat kan voorbijgangers wat opleveren: Ralph is van plan om zaterdag met geld te gaan strooien vanaf het dakterras van galerie Play, waar zijn expositie is. Hij heeft 350 euro klaarliggen die hij met papieren vliegtuigjes naar beneden laat dwarrelen. "Ik vind het leuk om dingen te doen die 'not done' zijn in de kunst." 

Foto: Ralph Posset

In zijn expositie 'Only in it for the money' wil hij laten zien dat het in de kunstwereld toch vooral om geld gaat, hoewel daar vaak niet openlijk over wordt gesproken. "Kijk, het blijft een expositie, het is niet zo dat ik alleen maar gekkigheid maak. Maar de prijzen zullen op de muren groter zijn dan de kunstwerken zelf."

Grabbelton

"Ik heb een hoekje dat doet denken aan de ALDI of de Albert Heijn: twee halen, één betalen. En ik heb een grabbelton waar mensen voor tien euro kunnen grabbelen, altijd prijs. Daar zit ook een werk in dat bijna vijfhonderd euro waard is. Hoever kun je gaan en het toch kunst noemen?"

Tekst loopt door onder de foto's.

Hoewel het in de ogen van Posset dus allemaal om geld draait in de kunstwereld, vraagt hij nooit subsidies aan voor projecten. Dan voelt hij zich te afhankelijk. Hij zegt zich geen 'traditionele kunstenaar' te voelen. "Die kijken met opgetrokken wenkbrauwen naar acties als deze. Ik maak het allemaal veel te plat volgens ze, dit kan allemaal niet. Stunten met prijzen, dat zijn echt dingen die not done zijn. Daar zullen 'ze' weer met gekromde tenen naar kijken, dat vind ik leuk."

Niet bang voor vechtende mensen

Hij is van plan om het geld te strooien vanaf het dakterras van de eerste verdieping van de galerie. "Dan heb ik een goed overzicht, kan ik goed alle kanten opkijken... en dan gaan we het experiment aan. Het zijn vooral briefjes van vijf die ik door het jaar heen heb gewonnen met poker, maar het zijn ook muntjes van twee en één euro."

Of hij bang is voor vechtende mensen die met z’n allen op het geld duiken? "Haha, ik ben 1 meter 86 en ruim 100 kilo. Dus dan ga ik er zelf even tussenin staan. Nee, dat zou toch wel schandalig zijn. Er is vast genoeg voor iedereen." 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]