Ga naar Content

Dierenambulance Velsen heeft twee keer meer vrijwilligers nodig dan ze nu hebben

Het gebeurt regelmatig dat de dierenambulance in Velsen niet kan uitrukken omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn. "We hebben nu 22 mensen die met de ambulance kunnen rijden, maar dat zouden er eigenlijk twee keer zoveel moeten zijn om een degelijk rooster te kunnen maken" zegt voorzitter Gerrit van Egmond.

Brigitta Wassenaar en John Le Noble verzorgen gewonde vogel - NH Nieuws

In totaal zijn er zo'n dertig vrijwilligers beschikbaar, maar ze hebben niet allemaal een rijbewijs. Vrijwilligers die geen rijbewijs hebben doen dienst als bijrijder. Er wordt naar gestreefd om iedere rit met twee personen te doen, maar soms lukt dat niet.

"Soms heb ik dienst als telefoniste en ga ik toch als bijrijder mee omdat er niemand anders is. Dan schakel ik de telefoon door naar mijn mobieltje", zegt Monique Vlieland die vandaag aan de telefooncentrale zit. Ze vertelt dat het dan kan gebeuren dat je gebeld wordt met de volgende klus terwijl je nog bezig bent met een hulpverlening.

 Kauwtje in problemen

Vandaag is de bezetting compleet en wordt de ambulance bemand door de vrijwilligers Brigitta en John. Brigitta is in het dagelijks leven logistiek medewerker op Schiphol en John heeft tijdelijk geen werk, hij heeft veel tijd dus is veel te vinden op de Ambulancepost in IJmuiden.

Bij Monique komt er een melding binnen over een Kauwtje dat in problemen is geraakt en in een tuin tussen twee plantenbakken zit en niet meer kan vliegen. We gaan erop af. De zwarte vogel is door de melder in huis gehaald en lijkt  een beschadigde vleugel te hebben.

Het dier wordt door de vrijwilligers voorzichtig bekeken. "Het is een oudere vogel", constateert Brigitta die voorzichtig probeert te ontdekken wat er met de zwarte vogel aan de hand is. De vogel wordt in een transportbakje gedaan en voorzichtig in de ambulance gezet. "Die brengen we straks naar het vogelhospitaal in Haarlem, daar bekijken ze wat er verder mee moet gebeuren", aldus Brigitta.

"Als we geen rijders hebben staat in principe de ambulance stil, dat betekent geen hulp voor de dieren"

Gerrit van Egmond, voorzitter Dierenambulance Velsen

Interne opleiding

Mensen die zich aanmelden als vrijwilliger worden niet direct in het diepe gegooid. Ze lopen zeker drie diensten mee voor ze besluiten daadwerkelijk vrijwilliger te worden, vertelt voorzitter Gerrit van Egmond." Dan kunnen wij ook zien of het erin zit", zegt van Egmond.

Bij gebleken geschiktheid krijgt de aspirant ambulance rijder een interne opleiding van ervaren collega's. Er is vooral behoefte aan vrijwilligers met een rijbewijs, daarvan zijn er veel te weinig. Over de gevolgen van die krapte is van Egmond heel duidelijk: "Als we geen rijders hebben staat in principe de ambulance stil, dat betekent geen hulp voor de dieren". Een heel trieste consequentie van het vrijwilligerstekort.

Nieuwe kleding

Sindskort hebben de Dierenambulances van Velsen en Kennemerland nieuwe kleding. De nieuwe antracietkleurige outfit heeft een veel rustiger uitstraling dan het oude tenue dat fluorescerend groen was. "We werden regelmatig aangezien voor medewerkers van de plantsoenendienst en dat gaf rare situaties" vertelt voorzitter van Egmond.

Het nieuwe uniform heeft als bijkomend voordeel dat minder schreeuwerig is en dus rustiger voor de dieren. "Vaak zijn dieren wild of verwilderd en die schrikken soms van die felle kleur", aldus van Egmond, Hij zegt verder te hopen dat het nieuwe uniform helpt om nieuwe vrijwilligers te werven: "Dat zou een mooi bijproduct zijn van de nieuwe kleding, we hopen erop dat men er een beetje beter uitziet".

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]