Ga naar Content

Estela (17) zwaar mishandeld tijdens Aalsmeerse Feestweek

Voor de 17-jarige Uithoornse Estela Narvaez Flores draait een gezellig avondje in de feesttent afgelopen vrijdag uit op een nachtmerrie. Een onbekende jongen stompt haar tijdens een feestje van de Aalsmeerse Feestweek keihard in het gezicht. Nu zit Estela thuis met een hersenschudding en een gebroken neus. 

Estela voor en na mishandeling Aalsmeerse Feestweek - Foto: Eigen foto's

Estela kan nog steeds niet geloven wat haar afgelopen vrijdag is overkomen. Ze is boos en verdrietig, maar ook heel bang. "Ik durf alleen nog samen met mijn oma naar de winkel. Straks komt hij [red. de dader] mij opzoeken", vertelt ze aan NH. 

Het meisje herinnert zich een hele leuke avond met haar vrienden en vriendinnen. Als een groepje feestgangers tegen het einde een zogenaamde 'moshpit' (kring van springende mensen) vormt, vindt ze het allemaal wat te ruig worden. Ze besluit uit de menigte te stappen, omdat ze bang is dat ze omver wordt geduwd.

Tekst gaat verder onder de Facebookpost:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Toen werd ik er middenin geduwd en liet de waaier die ik in mijn hand had vallen. Iemand zag dat een jongen die had gepakt en ik vroeg hem terug", vertelt Estela. De jongen was niet van plan om de waaier terug te geven, maar Estela wilde ook niet zomaar over zich heen laten lopen en probeerde de waaier zelf terug te pakken. 

"Ze vertelden me dat er allemaal bloed op mijn shirt zat"

Slachtoffer Estela Narvaez Flores

"Het volgende wat ik weet, is dat ik van de linkerkant een stoot op mijn neus kreeg." Het meisje, dat tot onlangs een tijd kickbokste, herpakte zich snel en wilde eigenlijk terugvechten, maar haar vriendinnen hielden haar tegen. "Ze vertelden me dat er allemaal bloed op mijn shirt zat."

In eerste instantie maakte de reactie van haar vriendinnen haar boos, omdat Estela voor zichzelf wilde opkomen. Ze heeft op dat moment ook nog niet door hoe erg haar gezicht eraan toe is. Achteraf is Estela blij dat ze haar in bescherming namen. Ook moeder Sanne Baartman is Estela's vriendinnen dankbaar dat ze de situatie niet verder lieten escaleren. De jongen die de stomp uitdeelde, is daarna meteen weggerend. 

Onmacht

"Het doet echt pijn als moeder zijnde om je dochter zo te zien", vertelt Sanne. "Ik voel onmacht. Dat je als meisje van 17 niet eens je spullen terug kunt vragen. Voor hetzelfde geld was haar neusbotje naar achter geslagen en was het fataal afgelopen." Sanne heeft het moeilijk met de situatie en krijgt al dagen nauwelijks een hap door haar keel. 

Bij de EHBO in de feesttent wordt Estela goed geholpen. Julius Matthijse is een van de EHBO'ers die haar die avond hielp. "Ik zag dat de neus afwijkend van stand was en er was een hoop bloed. Door de zwelling kreeg ze ademhalingsproblemen", omschrijft hij de situatie. 

"Het is de laatste jaren meer normaal geworden dan bijzaak. De gemoedelijkheid is weg"

Hulpverlener Julius Matthijse

Julius werkt al 25 jaar als hulpverlener op evenementen en kijkt naar eigen zeggen niet eens meer op van geweld en gewonde feestgangers. "Het is de laatste jaren meer normaal geworden dan bijzaak. De gemoedelijkheid is weg."

De EHBO'ers sturen Estela door naar het ziekenhuis, waar ze te horen krijgt dat haar neus niet gebroken is. De volgende dag krijgt ze het slechte nieuws dat dat toch het geval blijkt te zijn. Het meisje kijkt erg op tegen de behandeling die ze nog moet ondergaan. "Ik moet eerst wachten tot de zwelling weg is. Daarna moet mijn neus worden teruggebroken en misschien word ik dan nog geopereerd."

Bang

Ze heeft nog veel last van de gebeurtenis. "Ik ben duizelig en heb veel hoofdpijn. Ook kan ik me niet concentreren." Estela is bang er lichamelijk iets aan over te houden, maar ook mentaal lijdt ze flink onder het geweld.

Het meisje kon nog geen aangifte doen, maar heeft inmiddels een afspraak gemaakt. Toch maakt het voor haar weinig verschil als de jongen is opgepakt. "Vroeger was ik niet zo bang om alleen over straat te gaan, maar nu wel. Ik ga er hulp voor zoeken."

Moeder Sanne wil niets liever dan gerechtigheid voor haar dochter en heeft daarom een dag na de mishandeling meteen contact gezocht met de organisatie van de feestweek. "Ik weet dat beelden soms worden gewist en wilde dat voorkomen", legt ze uit. 

"Hij is goed in beeld, dus ze kunnen het onderzoek afronden" 

Organisator Ruben Piet

"We hebben 28 camera's in de feesttent hangen en het incident terug kunnen vinden", vertelt organisator Ruben Piet. "We hebben de beelden naar de politie gestuurd en hij is goed in beeld, dus ze kunnen het onderzoek afronden." 

Verkeerde naam

De politie zegt de zaak inderdaad in onderzoek te hebben, maar kan nog niks zeggen over videobeelden, omdat dat onderdeel is van het lopende onderzoek. Een woordvoerder drukt mensen op het hart niet te speculeren op social media. Op dit moment gaat er een naam rond, maar de politie benadrukt dat de desbetreffende jongen niet verdacht wordt van betrokkenheid. "Deel infomatie die je hebt verkregen met de politie en niet op social media", roept de woordvoerder dan ook op. 

"We doen alles binnen onze mogelijkheden"

Ruben Piet

Piet betreurt het incident, maar weet niet welke maatregelen hij als organisator verder nog kan nemen om dit soort geweldsincidenten te voorkomen. "We hebben veertig beveiligers en er staan zogenaamde 'profilers' voor de deur die jongeren scannen op afwijkend gedrag. We doen alles binnen onze mogelijkheden." Jongeren die eruit zien alsof ze bij binnenkomst al te veel hebben gedronken worden geweigerd. "Dat waren dit weekend zo'n 15 jongeren."

Groepsgeweld

De dagen na het incident heeft Piet zijn beveiligers aan de hand van de beelden laten uitkijken naar de jongen die Estela sloeg, maar ze hebben hem niet meer gezien. Wel zijn andere jongens uit zijn vriendengroep nog in de feesttent geweest. EHBO'er Julius ziet vaker dat dit soort geweld altijd in groepsverband plaatsvindt. "Eigenlijk altijd." 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]