Ga naar Content

College: "Alleen maar meer schulden voor Cobra Museum door lening Quote-miljonair"

Het Amstelveense college van burgemeester & wethouders vindt niet dat de lening van Quote-miljonair Marius Touwen de redding van het Cobra Museum betekent. "Met
deze lening neemt de schuldenlast van het museum alleen maar toe en daarmee verslechtert de financiële positie verder", schrijft het college in een brief aan de raad.

Directeur van het Cobra Museum Stefan van Raay - Foto: NH Nieuws

Het museum zelf blies gisteren nog hoog van de toren in een persbericht waarin zij bekend maakte dat Quote-500-lid Marius Touwen kredietfaciliteit gaat verstrekken. Museumdirecteur Stefan van Raay zegt in dat bericht 'diep dankbaar te zijn voor de betrokkenheid van Touwen.'

"De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn met deze lening niet opgelost"

College in raadsbrief

"Zijn bijdrage stelt het voortbestaan van het museum veilig en stelt ons in staat om met hernieuwde vastberadenheid te werken aan de lange termijn”, aldus de museumdirecteur. Het college benadrukt in de raadsbrief dat er alleen sprake is van een lening en geen gift:

"Het is belangrijk om te realiseren dat met deze lening de schuldenlast van het museum alleen maar toeneemt en daarmee de financiële positie verder verslechtert. De jarenlange verliezen waarmee het museum te maken heeft, zijn met deze lening niet opgelost. Dat geldt ook voor de algemene reserves die inmiddels zijn uitgeput."

Het college houdt nog wel een slag om de arm, omdat de voorwaarden waaronder de lening is verstrekt nog niet bekend zijn. Het geld dat het Cobra van Touwen mag lenen, dekt het gat in de begroting aan het einde van dit jaar. Volgens het museum zou dat eerst 700.000 euro zijn, maar directeur Stefan van Raay zei vorige week tegen NH dat de vooruitzichten weer iets positiever zijn. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Marius Touwen in het Stedelijk Museum - Foto: ANP Foto

Met de lening van de miljonair kan het museum in ieder geval de salarissen, vrijwilligersvergoedingen en overige resterende betalingen betalen, maar het college maakt zich nog steeds zorgen.

"Er is sprake van een risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreekt aan een duurzaam meerjarenplan"

College in raadsbrief

"Wij constateren dat de lening de kernproblemen van het Cobra Museum niet oplost. Er is sprake van een risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreekt aan een duurzaam meerjarenplan op de korte en middellange termijn die noodzakelijk is voor een gezonde bedrijfsvoering en een aantrekkelijk cultuuraanbod. Tevens vallen de bezoekersaantallen structureel tegen ten opzichte van de prognoses."

Uitstel van betaling

Morgenavond praten het college en de raad in een extra raadsvergadering verder over de toekomst van het Cobra Museum. Het college heeft een voorstel neergelegd om de subsidie aan het museum stop te zetten, wat het einde van het museum zou betekenen.

Wel wil zij voorkomen dat medewerkers niet meer betaald kunnen worden. Daarom stelt het college voor dat het Cobra uitstel van betaling voor alle openstaande rekeningen van dit jaar krijgt en wil zij het laatste kwartaal van de subsidie 2023 alsnog uitbetalen. Ondanks de nieuwe lening heeft het Cobra Museum het college gevraagd om dat voorstel niet te schrappen.

Lees ook