Ga naar Content

Problemen in 'dealerparadijs' Oosterwijk hebben een hardere aanpak nodig

Betere verlichting, meer boa’s en het sluiten van de onderdoorgang op het Europaplein moeten probleemwijk Oosterwijk veiliger maken. Dat zegt de gemeente, die deze week bekend maakte hoe ze de problemen wil oplossen. Volgens omwonenden en betrokkenen gaat het plan niet ver genoeg. "Er is een harde aanpak nodig", zegt VVD-raadslid Anita Perré Meijer.

Er is maandenlang naar uitgekeken, maar deze week is dan eindelijk het langverwachte 'plan van aanpak' van de gemeente Heemskerk verschenen voor het verbeteren van Oosterwijk.

Al jaren wordt de buurt geteisterd door drugsdeals, vandalisme en intimidaties, wat tot immense frustratie bij omwonenden leidt. Ondanks alarmerende berichten wordt er volgens hen door de gemeente (te) weinig aan gedaan. Maar daar zou het nieuwe plan dan eindelijk verandering in moeten brengen.

Tekst gaat door onder de foto.

Rommel voor de ingang van de flat boven de Albert Heijn - Foto:

De maatregelen moeten het gebied nieuw leven in blazen en de grimmige sfeer doen veranderen in een leefbare omgeving. De kortetermijnmaatregelen omvatten onder andere verbeterde verlichting om de veiligheid te verhogen, strengere handhaving tegen dagelijks op straat achtergelaten huisvuil en een verhoogde inzet van boa’s.

Veiligheidsmonitor

Verder wordt de onderdoorgang op het Europaplein 's nachts afgesloten om te voorkomen dat deze door jongeren als vluchtroute voor de politie wordt gebruikt. Ook moet de ontwikkeling van een veiligheidsmonitor, die maandelijkse updates geeft over veiligheidsinformatie de gemeente in staat stellen proactief te handelen op basis van actuele gegevens.

De langetermijnplannen die zich meer richten op de sociaaleconomische status van de wijk bespreekt de gemeente een andere keer.  

Te slap

Volgens Perré Meijer en buurtactivist Harry Anderies schieten de nieuwe maatregelen tekort. Ze zijn van mening dat de situatie wordt gebagatelliseerd en beweren dat de bevindingen waarop het plan is gebaseerd geen recente cijfers bevatten.

Het raadslid merkt op: "De analyse loopt slechts tot april van dit jaar en in april lijken de cijfers iets te dalen. Maar als je naar allecijfers.nl kijkt, zie je dat ze in april weer oplopen als de temperatuur begint te stijgen."

Anderies sluit zich aan bij Perré Meijer's standpunt en voegt toe: "Er is duidelijk serieuze problematiek, maar mensen hebben geen zin meer om meldingen te doen of zijn er bang voor."

"Ik was laatst bij de Nouwelandflat, daar leek het wel een dealerparadijs"

Anonieme bewoner

Een bewoner die liever anoniem blijft, kan dit beamen. “Mensen zijn 'meldmoe'. Er wordt iedere keer opgeroepen om te melden, maar er verandert zichtbaar niks.”

Meisjes van plezier

En dat terwijl de situatie nog steeds hetzelfde is. "Ik was laatst bij de Nouwelandflat, daar leek het wel een dealerparadijs. In een mum van tijd kwam de een na de ander. Ook de parkeerplaats vlakbij is een ontmoetingsplek voor onder andere meisjes van plezier." Daarnaast neemt de hoeveelheid huisvuil dat op straat komt niet af. "Ik ben maar gestopt met afvalprikken." 

Tekst gaat door onder de foto.

Rondslingerend afval - Foto: NH Nieuws

Hardere aanpak

De nieuwe maatregelen zouden een deel van de problematiek moeten oplossen, maar toch ziet de bewoner liever een hardere aanpak. "Politie en boa’s mogen nog altijd niet zomaar in de auto kijken, terwijl er juist gehandhaafd moet worden. Wees ook zichtbaar naar de bewoners. Mensen zijn het vertrouwen kwijt."

Een samenscholingsverbod zou volgens de bewoner een goede eerste stap zijn. En ook Perré Meijer wijst op een hardere aanpak. "Er staat niks in het plan over een algemene plaatselijke vordering (APV) voor een camera of preventief fouilleren, maar daar moet OM ook groen licht voor geven. Ik ben in ieder geval blij dat het team handhaving wordt uitgebreid. Het is een stap in de goede richting."

Reactie gemeente

Op welke termijn bewoners de woorden in daden zullen zien veranderen, is vooralsnog onduidelijk. De gemeenteraad zal zich allereerst nog moeten buigen over het kostenplaatje. De nieuwe kortetermijnmaatregelen zouden volgens de gemeente in ieder geval vlot van start moeten gaan, hooguit binnen enkele maanden, zoals het geval is met het besluit over extra boa's dat in november wordt besproken.

Wat betreft de analyse geeft de gemeente aan dat deze niet alleen op cijfers is berust, maar dat er ook gebruik is gemaakt van eigen observaties. De daling van de cijfers zou volgens hen toe te schrijven zijn aan meerdere factoren waaronder de huidige inzet van de gemeente en de verbouwing van het winkelcentrum en niet alleen aan 'meldingsmoeheid'.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]