Ga naar Content

Justitie eist vier jaar cel tegen Hilversummer die partner en stiefkinderen zou hebben verkracht en mishandeld

Een Hilversummer (43) heeft afgelopen week vier jaar cel tegen zich horen eisen voor het mishandelen van zijn vrouw en het meermaals seksueel misbruiken en verkrachten van zijn stiefkinderen. Dat zou hij zeker zeven jaar gedaan hebben. De inmiddels volwassen stiefkinderen vertelden afgelopen week emotioneel aan de rechter dat de daden van hun stiefvader flinke littekens hebben achtergelaten, waar ze nooit van af zullen komen. 

Rechtbank Lelystad - Foto: NH Nieuws

De man stond vrijdag voor de rechtbank in Lelystad, de stad waar hij al sinds januari vastzit. Hij wordt verdacht van huiselijk geweld, intimidatie, bedreiging, seksuele handelingen bij minderjarigen en verkrachting.

Dat zou hij stelselmatig hebben herhaald tussen januari 2016 en januari dit jaar. Hij liep tegen de lamp toen hij werd opgepakt na de zoveelste zware mishandeling van zijn vrouw. De week erna kwamen zijn stiefkinderen naar voren met hun verhaal.

Thuis

Alle feiten waar de man van wordt verdacht gebeurden allemaal op het huisadres van verdachte. Hierdoor is voor veel beschuldigingen weinig tot geen bewijs.

Tijdens de zitting kwamen dan ook verschillende versies van hetzelfde verhaal naar voren. De verdachte herinnert zich maar weinig van veel delicten of bagatelliseert een mishandeling als bijvoorbeeld een 'tikje op het achterhoofd'. Voor een mishandeling met een afstandsbediening geeft de verdachte de schuld aan 'transpirerende handen' waardoor 'dingen uit mijn hand schieten'.

Andere verhalen

De slachtoffers hebben met een heel ander verhaal. Systematische mishandelingen, intimidatie en bedreigingen gebeurden zeker 'een paar keer per jaar' en soms vaker, zelfs één keer in de twee weken. Seksuele aanrakingen bij zijn stiefdochter begonnen toen ze 13 jaar oud was. Het werd erger naarmate ze in de puberteit kwam. Haar stiefvader 'een handje helpen', deed ze om haar moeder en broertje te beschermen. "Ik heb mezelf weggecijferd voor het gezin", zo vertelde ze.

"Ik zocht naar een band met iemand die me zou beschermen, daarom bleef ik bij hem"

De stiefdochter van de verdachte

Door de mishandelingen en bedreigingen durfden beide kinderen niet tegen hun stiefvader in te gaan. Seksuele handelingen verrichtten ze bij hem uit angst dat er iets ergers zou gebeuren met henzelf of met hun moeder. De stiefzoon moest de verdachte meerdere keren oraal bevredigen, ook nadat hij duidelijk had aangegeven dat hij het niet wilde.

Emotioneel

De stiefzoon deed zijn verhaal voor de rechtbank. Hij stond een paar meter van de verdachte en keek hem recht in de ogen aan. Hij sprak over zijn stiefvader als 'verdachte'. De woede en pijn in zijn stem waren hoorbaar: "Jij hebt geen controle meer over mijn leven", vertelde hij. Hij vertelde hoe hij zijn hele leven is vernederd en niet zichzelf mocht zijn. Dat hij zijn geaardheid aan niemand mocht laten zien en dat hij geprobeerd heeft zijn eigen leven te nemen na alle, seksuele, mishandelingen.

De stiefdochter bleef achter in de zaal zitten toen ze haar verhaal deed. Een verhaal met veel parallellen aan het verhaal van haar broer. Met tranen in haar ogen vertelde ze hoe ze de laatste jaren heeft beleefd: “Ik zocht naar een band met iemand die me zou beschermen, daarom bleef ik bij hem. Jij nam de controle over mijn leven. Geen vrienden, sociale media of telefoon. Ik mocht nooit weg of afspreken. De afgelopen tien jaar heb ik geprobeerd ons gezin bijeen te houden. Ik was bang alles kwijt te raken. Ik heb mezelf weggecijferd voor het gezin. Ik kan hierdoor niet normaal functioneren in de maatschappij.”

"Het breekt mijn hart."

De verdachte

In de rechtszaal werd ook het statement voorgelezen wat de moeder bij de politie had afgegeven: “Ik heb enorm veel schaamte. Mijn kinderen en ik zijn voor het leven getekend. Ik heb zeventien jaar met een leugenaar gezeten. Je hebt ons zoveel leed aangedaan. Het kwam tot een punt dat ik hoopte dat je ons dan maar zou vermoorden. Toen ik hoorde wat je had gedaan bij mijn kinderen brak mijn hart.”

Na het luisteren naar de mensen die hij zoveel pijn heeft gedaan, brak de verdachte ook: “Het klinkt misschien gek, maar ik hou zoveel van ze.” 

Alcohol

De officier van justitie stelt dat het gedrag van de Hilversumse vader vooral te wijten is aan het feit dat hij veel te veel drinkt. "Alcohol maakt meer kapot dan je lief is", begon ze haar betoog. 

De verdachte is al meer dan vijftien jaar afgekeurd. Hij leeft van een uitkering en drinkt de hele dag. “Je staat ermee op en gaat ermee naar bed", verklaart verdachte als hem wordt gevraagd hoeveel hij drinkt. De moeder was bijna altijd van huis om te werken. De kinderen moesten meebetalen aan de rekeningen.

De verdachte vertelt dat hij gemotiveerd is om zijn leven te beteren en alle hulp zal aanpakken die tot zijn beschikking staat. Hij wil medicatie en gecontroleerd worden op alcoholgebruik. Hij realiseert zich dat terugkeren naar het gezin geen optie is en dat in Hilversum wonen ook niet meer mogelijk is. Hij hoopt zijn jongste zoontje, die niet mishandeld is, nog te kunnen zien.

Vier jaar celstraf

Justitie eist een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk en tbs. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]