Ga naar Content

Hardliners-kopstuk Lysander de R. vandaag voor de rechter

Lysander de R., berucht leider van motorclub Hardliners, zit al vijf jaar vast en bijna zou hij de gevangenis mogen verlaten, maar dat wil justitie voorkomen. Afgelopen juli werd De R. (41) wederom aangehouden in zijn cel op verdenking van het oprichten en leiden van een criminele organisatie. Vandaag staat hij voor de rechter, want het OM wil meer tijd om die nieuwe verdenkingen te onderzoeken. 

Lysander de R. - Foto: NH Nieuws

De R. werd in 2018 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting, wapenbezit en het leidinggeven aan het chapter Haarlem van de motorclub ‘Hells Angels’.

Deze motorclub is inmiddels verboden, oordeelde de rechter in mei 2019. Enkele dagen voor het verbod, richtte De R. een nieuwe motorclub op: de motorclub Hardliners. Naar eigen zeggen deed hij dit bewust, omdat hij zich door niemand wilde laten ontmoedigen. 

Wederom aangehouden 

In de laatste fase van zijn gevangenisstraf, een fase waar De R. soms de gevangenis uit mocht, werd hij wederom aangehouden. Hij zou volgens het OM vanuit zijn cel misdrijven hebben voortgezet. 

Daarnaast zijn er nog drie andere mannen verdacht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie: een Alkmaarder, iemand uit Assendelft en iemand zonder vaste woon of verblijfplaats.

De zitting zal vandaag dan ook gaan waarom het OM vindt dat De R. langer moet vastzitten voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Bij deze nieuwe verdenking - en dus een nieuwe zaak - zitten volgens bronnen in ieder geval vier incidenten waar De R. bij betrokken zou zijn geweest.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Facebook MC Hardliners

Over een paar weken - hoogstwaarschijnlijk 19 oktober - zal een civiele zaak plaatsvinden over het verbod op de Hardliners als motorbende, losstaand van de zaak die deze ochtend plaatsvindt. 

Tijdens deze zaak wil het OM via de rechter de motorclub verbieden, omdat er sprake zou zijn van een 'geweldscultuur, met represailles'. Daarnaast is er ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de motorbende. In datzelfde onderzoek werd Lysander de R. aangehouden in zijn cel. 

Mocht de club een verbod krijgen, is dat in navolging van procedures tegen onder andere Hells Angels, No Surrender en Satudarah.

De zitting vindt vandaag plaats om 11.00 uur en NH is daar bij. Later vandaag zal er een artikel verschijnen over de rechtszaak. 

Lees ook