Ga naar Content

Arriva wil traject Amsterdam-Hoofddorp overnemen van NS

Openbaar vervoerder Arriva wil vanaf 2026 een flink aantal treinverbindingen in Nederland gaan overnemen van de NS, meldt het ANP. Een van die verbindingen is het traject Amsterdam-Hoofddorp. Arriva denkt meer treinen over het traject te kunnen laten rijden dan de NS.

Arriva wil onder andere het traject tussen Amsterdam en Hoofddorp overnemen - Foto: flickr.com / J. Bakker

Het verzoek dat Arriva bij de Autoriteit Consument & Markt heeft ingediend gaat in tegen het voornemen van de overheid om het spoor richting Hoofddorp de komende jaren in beheer te houden bij de NS. Voor die overeenkomst moeten alleen nog de laatste handtekeningen worden gezet, maar dat probeert Arriva nu te voorkomen.

Het bedrijf benadrukt dat ze door hun ervaring met regionale treinverbindingen meer treinen over het traject kunnen laten rijden. Deze zouden ook nog eens beter aan moeten sluiten op het lokale busnetwerk. Arriva heeft verzoeken ingediend voor in totaal 24 stoptreinen en twee intercity's over verschillende trajecten.

Juridische stappen

Er is al langer kritiek op wat critici 'een voortrekpositie voor de NS' noemen. Zij hebben nu het eerste recht om te rijden op het hoofdrailnet, tot irritatie van regionale vervoerders, waaronder Arriva, Keolis en Qbuzz. Als de vergunning wederom aan de NS wordt verstrekt hebben zij al aangekondigd juridische stappen te ondernemen.

Ook vanuit de Europese Unie zwelt de kritiek op de regeling aan. De Europese Commissie begon deze zomer een procedure tegen de Nederlandse overheid, omdat Brussel meent dat de Europese concurrentieregels worden overtreden.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]