Ondanks achtste doelpunt Pavlidis lijdt slordig AZ eerste puntenverlies

De eerste helft ging zeer crescendo voor AZ. Een verdiende 1-0 versprong door topspits Vangelis Pavlidis, maar na rust zakte het overtuigende Alkmaarse kaartenhuis volledig in elkaar. Het machteloze Heracles rook uit het niets bloed en kwam op gelijke hoogte. Deze domper bleef AZ in het resterende gedeelte van de wedstrijd achtervolgen. De 1-1 betekent het eerste puntenverlies voor de ploeg van trainer Pascal Jansen.

Vangelis Pavlidis scoort voor AZ - Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman

Met dezelfde elf basisspelers als afgelopen zondag tegen PEC Zwolle (0-3) liet AZ op eigen veld gelijk merken dat er voor Heracles weinig te halen viel. De constante druk op het Almelose doel leidde in de dertiende minuut al tot de openingstreffer. Mooie voorzet met de rechtervoet van rechtsback Yukinari Sugawara leverde een koud kunstje op voor Vangelis Pavlidis. De Griekse spits tikte van dichtbij de achtste treffer van dit nog prille seizoen binnen.

Record

Pavlidis is daardoor nu de enige speler uit de hele AZ-historie die de eerste zes wedstrijden van het seizoen op rij scoorde. Afgelopen weekend evenaarde hij al dit stokoude record van John Metgod. De oud-verdediger deed dat in het seizoen 1977-1978.

Tekst loopt door onder de tweet.

Na het openingsdoelpunt bleef de druk van AZ groot. Alleen lukte het de mannen van trainer Pascal Jansen niet om echt gevaarlijk te zijn. Daartegenover had de Alkmaarse ploeg ook niets te duchten van de bezoekers.

Ongelukkige Ryan

Toch zag de Alkmaarse voetbalwereld er na rust plotsklaps heel anders uit. Eerst moest Jansen in de 47e minuut zijn geblesseerde verdediger Riechedly Bazoer vervangen en vlak daarna met Bruno Martins Indi in de ploeg incasseerde AZ uit het niets een tegentreffer, 1-1. Waarbij het handelen van doelman Mathew Ryan er vrij klungelig uitzag. En dat is niet voor het eerst dit seizoen dat de Australisch doelman ongelukkig handelt.

Tekst loopt door onder de foto.

AZ incasseert tegentreffer - Foto: PRO SHOTS / Vincent de Vries

Daarna werden de Alkmaarders wat wakker geschud, mede door de duidelijke aanwezige supporters op de Ben-side. Helaas haalde AZ niet meer het niveau van de eerst helft. Veel slordig balverlies zorgde ervoor dat de thuisploeg niet in het juiste ritme kwam. Grootste kans op de winst was er vijf minuten voor tijd voor Pavlidis. Oog in oog met de Almelose doelman Michael Brouwer miste de topscorer echter.

Balende AZ'er Jordy Clasie over het grote verschil tussen de goede 1e en slechte 2e helft - NH Nieuws

Door het puntenverlies blijft AZ tweede met twee punten minder dan koploper PSV. Dit weekend ontvangt AZ in eigen huis Fortuna Sittard. Het duel begint zondag om 16.45 uur en is live te volgen op NH Radio.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer (Martins Indi/47), Penetra, Møller Wolfe; Clasie, D. De Wit (Odgaard/80), Mijnans (Goudmijn/68); Lahdo (Sadiq/46), Pavlidis, Van Brederode (Van Bommel/68).