Ga naar Content

Burendag Schiphol trekt vooral fans van de luchthaven aan

De jaarlijkse burendag op Schiphol trekt dit weekend veel bekijks, zeker 4.500 buurtbewoners komen een kijkje nemen op de luchthaven. Tijdens het evenement wil Schiphol onder andere laten zien wat het allemaal doet om de impact van het vliegverkeer op de omgeving te verminderen. Maar dat trekt met name de minder kritische buren van de luchthaven aan.

Over het weekend verspreid komen er meer dan vierduizend mensen naar de burendag - NH Nieuws

Verdeeld over twee dagen komen de meer dan vierduizend omwonenden die zijn ingegaan op de uitnodiging langs bij de voertuigenhangaar van Schiphol. Waar gewoonlijk sneeuwschuivers staan opgesteld, is er nu een informatiemarkt opgetuigd waar de bezoekers een kijkje in de keuken krijgen, van een virtual reality-toer door de luchtverkeersleidingstoren tot de binnenkant van een straalmotor.

Die voertuigen, van sleepwagens tot sneeuwschuivers, staan nu buiten opgesteld, en ook daar kan in gekeken worden. Klapstuk is een demonstratie van de brandweer van het vliegveld, die met gigantische waterkanonnen een vliegtuigbrand te lijf gaan.

Tekst gaat verder onder foto.

De burendag werd afgesloten met een demonstratie van de brandweer - Foto: NH Nieuws

Het publiek is zichtbaar onder de indruk. Een Aalsmeerse moeder vindt het een 'superleuk dagje uit met de kinderen', een voormalig werknemer denkt terug aan de tijd dat hij zelf nog op Schiphol rondliep: "Ik heb alle drie mijn kleinzoons aangeraden om hier ook te gaan werken."

Het is eigenlijk geen verrassing dat de mensen die dit weekend naar Schiphol-Noordwest zijn gekomen toch vooral positief zijn over de luchthaven. Voor hen die buitensporig veel last hebben van vervuiling of geluidsoverlast zal het evenement aanvoelen als een soort charmeoffensief.

Oog voor problemen

Toch hoopt de luchthaven dat ook die mensen dit weekend op bezoek komen. Dat vertelt Karianne van der Weijden, een van de organisatoren van de burendag: "Hoewel ik ze zelf vandaag nog niet gesproken heb, hebben we daar natuurlijk wel oog voor. We zijn ons bewust van de impact die we hebben, en we willen hier laten zien wat we daaraan doen."

Want over die impact is al jaren veel te doen. Zowel qua vervuiling als qua vliegherrie komt de luchthaven allerlei problemen tegen. Deze week nog werd bekend dat Schiphol 12.000 vluchten minder gaat afhandelen in de volgende zomerperiode om de overlast te bestrijden. Maar volgens veel omwonenden is dat niet genoeg. En hoewel de bezoekers van de burendag niet met een beschuldigende vinger naar de luchthaven willen wijzen, zien ook zij de problemen.

"Zolang een treinkaartje naar Zuid-Frankrijk meer kost dan het vliegtuig, zie ik mensen niet zomaar minder vliegen"

Bezoekster van de burendag

"Ik denk wel dat die veranderingen er uiteindelijk komen, maar het is op dit moment nog te weinig, en al veel te laat," verteld diezelfde Aalsmeerse moeder. "Uiteindelijk moet er door iedereen gewoon minder gevlogen worden, maar zolang een treinkaartje naar Zuid-Frankrijk duurder is dan het vliegtuig, zie ik dat niet gebeuren."

Die mening wordt door het gros van de bezoekers gedeeld. Een dame die jarenlang voor de technische dienst van de luchthaven werkte, vat dat sentiment samen: "We kunnen de luchthaven onder druk blijven zetten om groener en stiller te worden, maar zolang mensen drie keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan, moet Schiphol blijven groeien om het bij te benen." 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]