Ga naar Content

Inloophuis in Poelenburg kanshebber voor Appeltje van Oranje: "Kroon op het werk"

Ze zijn zeer vereerd, maar nuchter genoeg om écht zenuwachtig te zijn. Morgen mogen vijf vrijwilligers van Inloophuis de Bron uit Zaandam naar Paleis Noordeinde voor een ontmoeting met het koningspaar Willem-Alexander en Maxima. Het inloophuis is één van de genomineerden voor een Appeltje van Oranje. Dat is een prijs van 25.000 euro die elk jaar uitgereikt wordt aan sociale initiatieven.

Foto: NH Nieuws

Dit jaar is het thema 'bruggenbouwers in de buurt'. En zo kan je het inloophuis best omschrijven. Het is midden in de wijk Poelenburg, gelegen in een doodnormaal rijtjeshuis. Mildred Schuitemaker en Jacquelien Ootjers doen de deur open voor NH en geven een kleine rondleiding. Het is niet groot, maar het voldoet prima aan de wensen.

Koffiemomenten, naailessen, schoonheidsbehandelingen; het aanbod hier is behoorlijk breed. Jacquelien en Mildred zijn beide bestuurslid en helpen net zo hard mee in het huis als andere vrijwilligers. Elke donderdagmiddag zorgen ze bijvoorbeeld voor een maaltijd. "De mensen krijgen eerst een kop koffie, gezellig even praten", aldus Jacquelien. "En aansluitend mogen ze mee-eten, maar dat is niet verplicht."

"Wat het oplevert? Dat je gezien wordt."

Jacquelien Ootjers, bestuurslid inloophuis De Bron

Mensen hoeven zich niet in te schrijven om mee te eten, zelfs niet te zeggen wie ze zijn als ze dat niet willen. "Ik denk dat die anonimiteit wel heel belangrijk is. Dat je zo aan komt lopen en je verhaal kwijt kan, zonder dat er iets van je verlangd wordt. Wat het oplevert? Dat je gezien wordt."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

"We weten nooit hoeveel mensen er komen", lacht Mildred. "Soms heb je er tien, soms heb je er drie." Ze zeggen allebei het werk met veel plezier te doen. Jacquelien: "Wat wij doen is echt ontzettend leuk, en zo inspirerend." Je merkt aan alles dat ze het meent en niet zomaar een promotiepraatje houdt. "Kijk, ik ben nu tien jaar met pensioen. Hier ontmoet je jongeren, allerlei mensen van de gemeente, noem maar op. Je blijft midden in het leven staan en gewoon meedoen."

Vrijwilligers, maar geen specialisten 

Een harde kern van veertien mensen zorgt dat het inloophuis draait. Het zijn 'gewone' vrijwilligers, zijn vaak met pensioen en ze helpen graag mensen.

Genoeg vrijwilligers hier die hun werkervaring meenemen in het werk. Mildred was maatschappelijk werker, Jacquelien verpleegkundige en hoofd van een chirurgische afdeling. Voorzitter Alida Joachim Ruis begeleidt elke woensdagmiddag een huiswerkklasje. Geen onbekend werk voor haar: ze was jarenlang basisschooldirecteur op verschillende scholen in de Zaanstreek.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Om de voorzitter te spreken rijden we even naar haar huis, want ze is gevallen op de fiets en heeft daarbij haar pols gebroken. Al mag dat de pret niet drukken, morgen is ze er gewoon bij op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Bent u niet zenuwachtig voor morgen? Praatjes aanknopen met Willem Alexander of Maxima? 

"Nee, helemaal niet. Waarvoor zou ik zenuwachtig zijn? Ik vind het ontzettend leuk om over het werk te praten. Het is zo leuk om mensen te ontmoeten in de wijk. En ja, weet je... er zijn echt grote problemen hier in Poelenburg. Maar door er te zijn, kan je een klein beetje wat betekenen voor mensen."

Denkt u dat de drempel naar het inloophuis lager is dan die van bijvoorbeeld het Sociaal Wijkteam?  

"Zeker. Mensen komen bij ons voor de gezelligheid, zo begint het vaak. En soms komen pas daarna dingen naar voren."

Hoe kijkt u naar de nominatie voor een Appeltje voor Oranje? Bent u trots?  
 
"Ik zie het echt als een kroon op je werk. Je wordt gezien."

Terug in het inloophuis hoor je hetzelfde verhaal. Mildred: "Het is hard knokken om dat te bereiken." Jacquelien: "We zijn in het zicht gekomen, dat vind ik ook al wat. We waren niet zo in beeld, en nu wel. Het is wel wat, als jouw stichting wordt genomineerd en misschien wel wint en zo'n bedrag krijgt om mee verder te kunnen. Ik vind het sowieso een hele eer, ook voor deze wijk."

Bekijk via deze link alle nominaties voor een Appeltje van Oranje.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]