Ga naar Content

Topsporters verdeeld over hoofdbescherming in voetballerij: "Doet wat met je imago"

Een flinke discussie is losgebarsten in de voetbalwereld na de botsing tussen Ajacied Brian Brobbey en doelman Etienne Vaessen van RKC. Laatstgenoemde ging knock-out en er ontstond veel paniek op het veld. Topsporters uit verschillende sporten gaan met elkaar in discussie over het dragen van een helm. "Het zou zonde zijn als je je speelstijl moet aanpassen", stelt handbalkeeper René de Knegt. "Omdat je je onveilig voelt doordat je geen bescherming draagt."

Doelman Maurits Visser in actie voor HC Bloemendaal - Foto: Orange Pictures

Bijna dagelijks staat Maurits Visser volledig ingepakt en beschermd onder de doellat. De keeper van hockeyclub Bloemendaal weet eigenlijk niet beter. "Keepen zonder bescherming zou anders levensgevaarlijk zijn", is Visser helder over het gevaar van zijn eigen sport. "Bij het voetbal is dat heel anders, omdat daar het risico op ongelukken veel lager ligt. Als je wel voor hoofdbescherming kiest, dan zouden alle veldspelers dat ook moeten gedragen. Ik heb het idee dat zij net zoveel risico lopen als de keeper."

Grenzen verleggen

Deze gedachte deelt ook René de Knegt. De goalie van handbalclub Aalsmeer draagt geen hoofdbescherming en voelt zich wel gewoon veilig onder de doellat. "Een ongeval kan altijd gebeuren, maar dat hoort ook een beetje bij de sport. Topsport is sowieso niet gezond. Je verlegt je lichamelijke grenzen om topsport te bedrijven." 

Tekst loopt door onder de foto.

Aalsmeer-doelman René de Knegt in actie - Foto: Orange Pictures

Waar De Knegt geen hoofdbescherming draagt, heeft hij wel bescherming voor zijn edele delen. "Hierdoor beweeg ik me vrijer, ik maak me nu niet druk als ik een bal in m'n kruis zou krijgen. Wel kan ik me voorstellen dat een doelman bij het voetbal zich niet helemaal vrij voelt, omdat hij of zij lichamelijk in aanraking kan komen met de tegenstander. Dan zou hoofdbescherming kunnen helpen." In het handbal kunnen keepers niet in botsing komen met tegenstanders, aangezien de halve cirkel voor het doel verboden gebied is voor veldspelers.

"Ik vind dat er wel dat er iets met hoofdbescherming moet gebeuren in de voetballerij voor de keeper, en ook voor de veldspelers"

aanvoerder Amsterdam Tigers Calvin Pohlman

In het ijshockey is bescherming een heel ander verhaal. Alle spelers zijn van top tot teen ingepakt en beschermd. Calvin Pohlman weet als speler van Amsterdam Tigers niet beter. "In onze sport is dit heel normaal en je denkt er niet eens over na. Eigenlijk is het niet voor te stellen dat er vroeger bij het ijshockey spelers waren die geen hoofdbescherming droegen. Ik ben er honderd procent voor dat het nu verplicht is." 

Karatetrap

"De situatie van Etienne Vaessen van zaterdagavond kwam wel behoorlijk binnen bij mij", blikt Pohlman terug op de slotfase van RKC - Ajax. "Ik vraag me alleen af of het haalbaar is dat er verplichte hoofdbescherming komt in de voetballerij. Zelf vind ik wel dat er iets moet gebeuren en dan niet alleen voor de keepers, maar ook voor de veldspelers. Denk bijvoorbeeld terug aan die karatetrap van Bayern München-speler Thomas Müller tegen het hoofd van Ajacied Nicolas Tagliafico."

Tekst loopt door onder de foto.

De karatetrap van Thomas Müller tegen het hoofd van Nicolas Tagliafico - Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha

"Dit soort situaties en botsingen tussen keepers en spelers komen eigenlijk bijna niet voor", is het beeld van Visser over ongelukken op het voetbalveld. "Het gebeurt vaker dat spelers tijdens een kopduel met de hoofden tegen elkaar knallen. Ik vind dat er eerst meer onderzoek moet komen met data over het aantal ongelukken. En ik ben echt wel voor het vermijden van risico's in de sport, maar je kan niet alles uitbannen. Ik zou het niet dus niet verplichten."

"Ik ben echt wel voor het vermijden van risico's in de sport, maar je kan niet alles uitbannen"

doelman HC Bloemendaal Maurits Visser

De Knegt vindt het een lastig dilemma. "Het kost weinig moeite om hoofdbescherming te dragen en ik denk dat het je ook niet belemmert. Zelf zou ik als keeper bij het handbal geen hoofdbescherming willen dragen. Ik heb me ook nog nooit onveilig gevoeld en het hoort er bij dat je af en toe een bal in je gezicht krijgt." In het handbal is het trouwens verboden om de bal in het gezicht van de keeper te gooien. Het levert zelfs een tijdstraf op. "De internationale handbalbond doet er wel veel aan om keepers te beschermen."

Tekst loopt door onder de foto.

Calvin Pohlman (nr 19) in actie voor Amsterdam Tigers - Foto: Orange Pictures

Imago

Dan speelt de esthetiek nog een rol in deze discussie. Voetbal staat bekend als een machosport en er zal ongetwijfeld veel weerstand zijn om met hoofdbescherming het veld op te moeten. Daarvoor zijn voetballers vaak te ijdel. Pohlman: "Als je met zo'n deksel op je hoofd rondloopt, dan doet dat wat met je imago. Dat kan ik mij tenminste voorstellen. Het kost gewoon tijd om hoofdbescherming in te voeren. Zeker in een grote sport als voetbal en waar iedereen er wat van vindt. Ik zou het vooral stimuleren om het gesprek te voeren met spelers. Zij moeten het immers gaan dragen."

"Het kan weleens een gat op de markt zijn", deelt een lachende De Knegt zijn commerciële ideeën. "Als ik ondernemer was geweest, dan had ik het wel geweten." De goalie van Aalsmeer herkent zich wel in de woorden van Pohlman. "In het voetbal heerst toch een andere cultuur, je kan niet snel uit de pas lopen. Kijk ook naar de kwestie homoseksualiteit in de sport. In het handbal komt iemand veel makkelijker uit de kast, dan bij het voetbal. Het handbal is een kleinere sport, waar veel minder geld in omgaat. Ik kan me zo voorstellen dat het een beetje raar voelt als je met hoofdbescherming speelt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52