Ga naar Content

Schiphol-personeel krijgt ook volgend jaar toeslag op loon, vakbonden tevreden

Onder andere beveiligers en schoonmakers op Schiphol krijgen ook volgend jaar de eerder bedongen medewerkerstoeslag van 1,40 euro per uur bovenop hun loon. Vanaf september 2024 wordt de toeslag gehalveerd. Drie maanden later, vanaf 2025, verdwijnt de toeslag volledig. 

Schoonmaker op Schiphol - Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harald Versteeg

Dat Schiphol-personeel de toeslag een jaar langer krijgt, hebben ze te danken aan vakbond FNV. Die sprak ook met Schiphol Group af dat de vergoeding vanaf september volgend jaar met de helft wordt verlaagd naar 0,70 euro per uur. Met ingang van 2025 wordt de toeslag tenslotte stopgezet.

Dat laatste stond al vast en daarom willen de vakbonden snel om de tafel met de luchthaven om die toeslagen te vertalen naar een loonsverhoging vanaf 2025. De afspraken gaan deel uitmaken van een pakket, het Schiphol Akkoord.

"De belofte van een leefbaar loon is een doorbraak. Maar er is nog werk aan de winkel"

Jaap de Bie, bestuurder FNV Schiphol

In dat akkoord is ook het voornemen vastgelegd dat 'iedereen op Schiphol een leefbaar loon moet kunnen verdienen,' aldus een persbericht van FNV. Volgens Jaap de Bie, bestuurder bij FNV Schiphol, is die overeenkomst een doorbraak. "Een groot deel van wat er op Schiphol gebeurt, is in opdracht van de Schiphol Group." Wat Schiphol verstaat onder een leefbaar loon is nog afwachten. FNV mikt op minimaal 16 euro per uur.

Andere kwesties in het akkoord zijn onder andere de belasting van werknemers met een fysiek veeleisend beroep, het meten van de werkdruk en de gelijke verdeling van mannen en vrouwen op de werkvloer. De afspraken zijn nog niet definitief. De komende weken mogen de vakbondsleden stemmen over het akkoord.

Stakingen voorkomen

Sinds jaar en dag staan werkgevers op de luchthaven en de vakbonden vaak lijnrecht tegenover elkaar. Terugkerende thema's zijn bijvoorbeeld de zware werkomstandigheden van bagageafhandelaren, hoge werkdruk voor beveiligers en mogelijke gezondheidsrisico's voor mensen die op de luchthaven werken

De afgelopen maanden lagen vakbonden meermaals overhoop met luchtvaartmaatschappij KLM, nadat cao-onderhandelingen voor piloten en cabine- en grondpersoneel spaak liepen. Na een ultimatum ontving het grondpersoneel alsnog de door hun gewenste loonsverhoging. Het cabinepersoneel ging na zo'n zelfde ultimatum toch verder met de onderhandelingen. De piloten zouden eind september in staking gaan, maar enkele uren voor de actie gingen ook zij akkoord met een nieuw voorstel van KLM.

Rectificatie

Eerder werd in dit artikel vermeld dat in de laatste drie maanden van 2024 de medewerkerstoeslag met zeventig cent verhoogd zou worden naar 2,10 euro per uur. Dat bleek niet te kloppen. In plaats daarvan wordt in die periode de toeslag juist verlaagd naar 0,70 cent per uur, alvorens vanaf 2025 volledig te verdwijnen.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]