Ga naar Content

Leerlingen geven fietsles aan nieuwe Nederlanders: "Ze doen het echt al heel goed"

De leerlingen van het Trias VMBO in Krommenie geven de komende weken fietsles. Nieuwe Nederlanders kunnen gratis aan de lessen deelnemen. Het project startte in 2019 en leverde goede resultaten op. In onderstaande reportage zie je hoe de cursisten en de leerlingen het er vanaf brachten.

Leerlingen geven fietsles aan nieuwkomers in Krommenie - NH Nieuws

Vrijwilliger Frans van Rooij reed vanochtend op een voor hem veel te kleine fiets naar buurtcentrum De Pelikaan. De fietsen moeten natuurlijk niet te hoog zijn want dat is niet handig voor de cursisten die pas net beginnen. "De ervaring leert dat de meesten vrij vlot los kunnen fietsen", zegt hij. "Maar sommigen hebben echt wat meer tijd nodig om hun evenwicht te vinden, dat is even zoeken."  

Het is wat rustig vandaag qua cursisten: er zou een groepje van vier vrouwen aanwezig zijn, maar er was een misverstand: twee zijn er pas als de rest al lang aan de koffie zit. Van Rooij verwacht nog wel meer aanmeldingen de komende weken. De twee vrouwen die wel meedoen komen uit Marokko. Ze zijn wat verlegen: niet heel gek met liefst vijftien mensen om zich heen die allemaal met hen bezig zijn.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH Nieuws

De leerlingen helpen zo goed als ze kunnen om hun cursisten te ondersteunen. Het eerste kwartier is het vooral wennen, maar daarna gaat het verbazingwekkend snel. Aan het einde van het uur is het trappen geblazen en hoeven ze haar maar lichtjes vast te houden.  

"Mooi om te zien dat ze het binnen een uur al een beetje kunnen", zegt de jarige Emma (15) blij. Ze hinkt dan wel op krukken vandaag, maar helpt toch mee. Klasgenoot Nikki – ook 15 – vindt ook dat de vrouwen goed bezig zijn. "Dan kunnen ze straks op de fiets boodschappen doen en hoeven ze niet meer te lopen!"

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via [email protected]

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]