Ga naar Content

Ook blauwtong bij kinderboerderij Westerpark: "Al drie schapen moeten inslapen"

Het blauwtongvirus verspreidt zich in rap tempo door heel Nederland. Hoewel Amsterdam niet bekend staat om zijn akkers en boeren, zijn er in de stad zeker ook plekken waar schapen worden gehouden. Zoals bij kinderboerderij Westerpark, daar zijn de afgelopen weken al drie schapen overleden aan het virus. Maarten Herzberger werkt op de kinderboerderij en vreest voor een vierde slachtoffer: schaap Renée. 

Het blauwtongvirus is een virus dat heerst onder herkauwers, zoals geiten, koeien en vooral schapen. De verspreiding gaat via muggen die het virus overdragen. Mensen kunnen geen blauwtong krijgen. In de stad zijn er op dit moment 14 meldingen van locaties met blauwtong. 

Foto:

"Ik houd er rekening mee dat ik alle schapen ga verliezen"

Maarten Herzberger - kinderboerderij Westerpark

De afgelopen weken zijn drie schapen van kinderboerderij Westerpark overleden aan het blauwtongvirus. De dieren krijgen een blauwe tong, hoge koorts, een hoest en lopen kreupel. De meeste dieren overleven het niet. Nu ook een vierde schaap op de boerderij ernstig ziek is, vreest eigenaar Maarten Herzberger bang voor het welzijn voor zijn dieren. "Ik houd er rekening mee dat ik alle schapen ga verliezen", vertelt hij. 

Herzberger behandelt zijn kudde met een crème tegen muggen. Een vaccin is er namelijk nog niet. Het besmette schaap Renée geeft hij pijnstilling en voor de rest zit er niets anders op behalve afwachten. "Ik doe een schietgebedje en meer kunnen we nu niet doen", vertelt hij.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook