Ga naar Content

Hoe gaan kinderen om met de dood? "Ik denk dat ze in de juffenhemel is"

Leerlingen van de 7e Montessorischool in Amsterdam Nieuw-West zijn het afgelopen jaar gevolgd voor een documentaire-serie over de dood. Maker Sara Kolster zegt dat ook volwassenen iets over hun omgang hiermee kunnen leren.

De basisschoolleerlingen werden de afgelopen jaren meerdere keren geconfronteerd met de dood. Zo overleed de juf van de tienjarige Minh aan een hartstilstand. "Ik denk dat ze misschien naar de juffenhemel is", vertelt Minh. "Met vliegende potloden en heel veel gummen."

"Elk kind heeft zijn eigen manier om invulling te geven aan verdriet", zegt Kolster. "Of als iemand doodgaat, hoe hij of zij daarop reageert. En dat geldt ook natuurlijk voor alle ideeën en fantasieën die er zijn, wat gebeurt er als iemand doodgaat, waar ga je dan heen."

Ze zegt dat haar docuserie laat zien dat je, ondanks dat het heel verdrietig is, ook met een andere blik naar de dood kunt kijken. "Je ziet gewoon heel mooi hoe het naast elkaar kan bestaan. Dat je én heel verdrietig én heel serieus met de dood bezig kunt zijn, maar dat het ook licht of luchtig mag zijn."

De eerste aflevering van de vierdelige serie Zo dood als een Pier is zondagavond te zien op NPO3.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]