Ga naar Content

Twee grote Noord-Hollandse ziekenhuizen scoren financiële onvoldoende

De financiële huishouding van twee grote Noord-Hollandse ziekenhuizen is door accountantsbureau BDO met een onvoldoende beoordeeld. Dat betekent volgens het accountantsbureau dat de ziekenhuizen bij onverwachte uitgaven in de problemen kunnen komen. Om dit probleem op te lossen stelt BDO voor om meer te investeren in digitaliseren. Voor Noord-Hollanders betekent dit dat zorg wellicht vaker op afstand geregeld zal worden.

Foto: Google streetview

Accountantsbureau BDO presenteerde vandaag een onderzoek naar de financiële situatie van 61 Nederlandse ziekenhuizen, waarvan er zeven in Noord-Holland staan. Vijf Noord-Hollandse ziekenhuizen redden het goed, maar Het Zaans Medisch Centrum en Ziekenhuis Amstelland staan er niet goed voor. Die ziekenhuizen houden aan het eind van het jaar te weinig geld over om eventuele onverwachte kosten op te vangen.

In een eerste reactie laat Ziekenhuis Amstelland weten: "Er is absoluut geen sprake van financiële problemen in het ziekenhuis. BDO heeft het rapportcijfer gegeven op basis van een conceptversie van de jaarrekening. De definitieve jaarrekening moet nog gedeponeerd worden. We kunnen daarom stellen dat de onvoldoende onjuist is."

Zorg moet op de schop

Het is tijd om de zorg anders te organiseren, meldt BDO. Het accountsbureau raadt de ziekenhuizen aan om verder te digitaliseren, te kijken naar robotisering, zorg vaker op afstand te organiseren en, als het nodig is, afdelingen van noodlijdende ziekenhuizen te sluiten en onder te brengen bij grotere ziekenhuizen in de regio.

En dat kan diepgaande gevolgen hebben voor Noord-Hollanders. Als de ziekenhuizen het advies van BDO opvolgen zullen Noord-Hollanders steeds vaker zorg krijgen op plekken buiten het ziekenhuis.

Doktersgesprek via de computer

Zo zouden ziekenhuizen ervoor kunnen kiezen om vaker beroep te doen op de ouderenzorg of de huisarts om dure ziekenhuiszorg te beperken. Ook kan het gebruikelijker worden om gesprekken met de arts niet in het ziekenhuis te voeren, maar via de computer vanuit huis.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Zaans Medisch Centrum

Volgens het accountantbureau is de manier waarop de zorg nu is georganiseerd, niet lang meer houdbaar. "We worden allemaal steeds ouder en hebben dus meer zorg nodig. Daarnaast stijgen de zorgkosten: de lonen in de zorg stegen de afgelopen twee jaar met 10 procent en door de inflatie zijn ook de energiekosten hoger dan ooit. Ziekenhuizen houden hierdoor steeds minder over om te investeren. We kennen allemaal de lange wachttijden in de ziekenhuizen. Het moet nu echt anders", aldus Elke Jan Jongsma van BDO.

Volgens de woordvoerder van het Zaans Medisch Centrum is er geen reden tot paniek. Het slechte rapportcijfer komt volgens het ziekenhuis doordat ze in 2017 fors hebben geïnvesteerd in een nieuw gebouw. Er is volgens de woordvoerder dan ook geen sprake van financiële problematiek.

1,5 uur reizen voor paar minuten zorg

Ziekenhuizen zijn al langer bezig om zorg vaker op afstand te organiseren door bepaalde afdelingen in het ene ziekenhuis te sluiten en onder te brengen in een groter ziekenhuis. Dorien van de Wint uit Den Helder kan erover meepraten. Sinds het Gemini Ziekenhuis op is gegaan in het Noordwest ziekenhuis, moet ze voor diverse behandelingen naar Alkmaar. 

In januari sprak NH haar al over haar spataderbehandelingen. Daarvoor moest ze met het openbaar vervoer vanuit haar woonplaats naar Alkmaar. Vroeger fietste ze in tien minuten naar het ziekenhuis, maar hierdoor moest ze nu anderhalf uur reizen voor de behandeling van een paar minuten.

Nu, zo'n negen maanden later, heeft Dorien nog steeds hetzelfde probleem. "Ik heb een oogoperatie gehad in Den Helder, maar die is niet helemaal goed gegaan. Daarom moet ik voor het herstel nu weer naar Alkmaar." Door de afstand vindt ze het moeilijk om naasten te vragen om haar te brengen. "Maar ook dan heb ik er echt last van. Het is een hele onderneming elke keer en ik ben chronisch ziek. Ik heb een pijnsyndroom en een reumatische aandoening. Het hakt er wel in elke keer. En dan vergeet je nog alle reiskosten die ik moet ophoesten."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook