Ga naar Content

KLM onderzoekt mogelijkheid om Nederlanders uit Israël op te halen

KLM onderzoekt of het mogelijk is om een toestel naar Israël te sturen om Nederlanders op te halen die daar weg willen. Dat doet de maatschappij op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat tot nu toe zei dat reizigers het land op eigen gelegenheid moesten verlaten.  

De laatste weken vlogen er vijfhonderd vliegtuigen per dag over Uithoorn - Foto: ANP/Jeffrey Groeneweg

Dit bevestigt de woordvoerder van KLM in gesprek met NH Nieuws naar aanleiding van berichtgeving van ANP.  ''We zijn nu aan het beoordelen of dat kan", zegt KLM over een mogelijke repatriëringsvlucht tegen het persbureau. "Of we dat verantwoord kunnen doen is nog niet duidelijk.'' 

Vakantiegangers en scholieren

Hoeveel Nederlanders gebruik zouden maken van zo'n repatriëringsvlucht is niet bekend. Naar schatting zijn er enkele honderden Nederlanders in Israël die daar weg willen. Onder hen zijn er honderd reizigers die via de organisatie Israël Idoed Reizen in het land op vakantie zijn. Ook een groep leerlingen van een Rotterdamse school zit er vast, meldde regionale omroep Rijnmond gisteren. 

Tekst gaat verder onder de X-post van het Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sommige andere Europese landen, waaronder Italië, hebben al wel staatsburgers opgehaald. Polen kondigde zondag aan dit te gaan doen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er voor de repatriëring van Nederlanders wordt samengewerkt met andere landen of buitenlandse luchtvaartmaatschappijen.  

Geannuleerde vluchten

De meeste maatschappijen hebben hun lijnvluchten van en naar Israël geschrapt. Zondag maakten Transavia en KLM al bekend dat ze vluchten hadden geannuleerd. Inmiddels vliegen er meerdere buitenlandse maatschappijen niet meer naar luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv. 

De Israëlische maatschappij El Al vliegt nog wel tussen Schiphol en Tel Aviv, maar vervoert vooral Israëli's die op reis waren en terug naar huis willen. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]