Ga naar Content

Vrouwencentrum Amstelveen biedt een veilige haven: "Waardevolle toevoeging"

De kans is groot dat Amstelveen na negentien jaar weer een vrouwencentrum krijgt. De initiatiefnemers hopen dat ze vrouwen met allerlei verschillende achtergronden een veilige plek kunnen bieden.

Raadsgesprek over het Vrouwencentrum in Amstelveen - Foto: Jessie Eickhoff

"Met name vrouwen in isolement, zoals oudere vrouwen of nieuwkomers zullen hier baat bij hebben", zegt Fatumo Mahamed Farah, raadslid van Groenlinks en een van de initiatiefnemers van het vrouwencentrum.

Er zijn al plekken om elkaar te ontmoeten zijn in Amstelveen. Dat het buurthuis een goede plek is om elkaar te ontmoeten, ontkennen de initiatiefnemers niet. Wel zien ze een probleem: "Daar komen ook mannen", vertelt Fatumo. "Dat zorgt voor een andere sfeer, waar vrouwen zich niet altijd veilig voelen."

"Vrouwen met een andere culturele achtergrond durven met mannen erbij minder te zeggen"

Fatumo Mahamed Farah, een van de initiatiefnemers van het vrouwencentrum

Volgens Fatumo heeft dat voornamelijk met cultuur te maken. "Sommige vrouwen met een andere culturele achtergrond durven met mannen erbij minder te zeggen of durven zelfs helemaal niet langs te komen. Als er alleen vrouwen zijn, kan er makkelijker gepraat worden." Ze doelt hiermee op onderwerpen als huiselijk geweld, gedwongen thuiszitten en niet de kans krijgen om je te ontwikkelen.

Integratie

Het vrouwencentrum is primair bedoeld voor vrouwen en moet een internationaal en cultureel karakter krijgen, passend bij de Amstelveense bevolking. In Amstelveen heeft 47,5 procent van de inwoners een niet-westerse achtergrond. Zowel emancipatie als integratie spelen een belangrijke rol.

"Het gaat er juist grotendeels om dat we elkaar de Nederlandse cultuur kunnen leren"

Fatumo Mahamed Farah, een van de initiatiefnemers van het vrouwencentrum

Volgens de initiatiefnemers gaat samenkomen met alleen vrouwen de integratie met de Nederlandse cultuur niet in de weg zitten, maar juist bevorderen. "Een vrouwenhuis is een manier om vrouwen uit huis te krijgen: om hen te onderwijzen, hun bewuster te maken en in aanraking te komen met andere ideeën. Het gaat er juist grotendeels om dat we elkaar de Nederlandse cultuur kunnen leren. De tweede stap is dat ze ook met de mannen samenwerken. Maar dit is de eerste stap."

Veilige plek

Ook willen de initiatiefnemers nadenken over inclusiviteit voor lhbtiq+-personen en de mannen mogen uiteindelijk best gebruik maken van de ruimte. "Maar eerst willen we een veilige plek voor de vrouwen creëren, net zoals vroeger."

In 1986 richtten Amstelveense vrouwen ook al een Vrouwenhuis op. Zij gingen toen luidkeels de straat op om dat voor elkaar te krijgen. In de jaren die volgden organiseerden ze tal van activiteiten om vrouwenemancipatie te bewerkstelligen.

Fatumo heeft daar vele activiteiten van gevolgd, van praatgroepen tot lezingen. Ze kwam in de jaren negentig als vluchteling naar Nederland en moest hier een nieuw leven beginnen. "De vrouwen hielpen met taal, met mijn werkstukken nakijken voor de studie, maar bijvoorbeeld ook met solliciteren."

"De emancipatie van vrouwen in Nederland zat erop, beweerde de gemeente"

Fatumo Mahamed Farah, een van de initiatiefnemers van het vrouwencentrum

In 2004 draaide de gemeente geldkraan dicht en moesten de vrouwen het Vrouwenhuis verlaten. Zonder subsidie was niet mogelijk om een ruimte huren om samen te komen. "De emancipatie van vrouwen in Nederland zat erop, beweerde de gemeente." De gemeente kan dit niet met zekerheid bevestigen of ontkennen.

"Onzin", zegt Fatumo. "Vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds minder dan mannen. Ook hield de gemeente helemaal geen rekening met vrouwen uit niet-westerse culturen, die op het gebied van emancipatie vaak achterlopen." 

Animo lijkt er voor het vrouwencentrum voldoende te zijn: de zaal was tijdens het raadsgesprek over dit initiatief deze week goed gevuld. Kirti Kulkarni (39) wil er mensen en culturen leren kennen en Handan Ozsoy (80), voortrekker van het internationale vrouwencentrum in Amersfoort, wil voornamelijk ondersteunen. "Ik haal er voldoening uit", vertelt ze.

Unaniem aangenomen

De motie voor een vrouwencentrum is door de raad unaniem aangenomen. De initiatiefnemers moeten nu een plan indienen bij de gemeente om subsidie te kunnen krijgen. In dit plan vragen de vrouwen de gemeente om een eigen plek krijgen waar ze in eerste instantie twee a drie dagen kunnen zitten om 'een gemeenschap te vormen.' 

"Het initiatief kan op enthousiasme rekenen bij de gemeente", vertelt woordvoerder Ton Smith van gemeente Amstelveen. "Wij zien een burgerinitiatief voor onderlinge ondersteuning van vrouwen als een heel waardevolle toevoeging aan Veilig Thuis en onze inburgering, waar we ook veel aandacht hebben voor emancipatie."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]