Ga naar Content
Haarlem

Haarlemmers nemen saaie plantsoenen over en laten hun groene vingers wapperen

14 oktober 2023, 19.05 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Bernadette Wiegers

Een boomspiegel adopteren of een paar tegels wippen om de straat te vergroenen is al ingeburgerd in Haarlem. Maar steeds meer nemen buurtbewoners nu hele plantsoenen over. "Het was wel groen, maar wel een beetje eenzijdig", vonden Sandra Schoonhoven en haar buren van het Veenbergplein. Met subsidie van de gemeente richten ze het nu in zoals ze het zelf willen. 

Een kraanwagen heeft deze week de simpele struiken al uit de grond getrokken. Dit weekend zijn de buren in de weer met harken, schoffels en scheppen. Er worden paadjes aan gelegd, tuinperkjes aangelegd en stenen muurtjes gebouwd, om van het plein een echte buurttuin te maken. 

Ook op het Mevrouw Vospleintje laten buurtgenoten hun groene vingers wapperen. Voor beide pleintjes is professionele hulp ingeschakeld. Anniek Herder noemt zicht tuinontzorger, buurtvergroener of struikrover. Zij weet welke planten het beste tot zijn recht komen in de buurttuintjes. Ze is blij met het groeiende enthousiasme onder de Haarlemmers om van die saaie plantsoentjes een oase in de versteende stad te maken. 

Tekst gaat door na video 

Eigen buurttuin maken van saai plantsoen - NH Nieuws / Geja Sikma

Hufterproof 

"We hebben ook een leertuintje hier met veel eetbare bloemen, kruiden en bessen."  Buurvrouw Sandra Vos van het Veenbergplein ziet een lang gekoesterde wens van haar en de buurtgenoten in vervulling gaan. Maar weet wel dat er zorgen leven over hoe de tuin er goed uit kan blijven zien of dat hun noeste arbeid wordt vernield.

"Het moet wel hufterproof zijn." Daar is volgens haar buurvrouw Sandra Vos in het ontwerp van Anniek Herder ook wel rekening mee gehouden. "Daar is men inderdaad soms bang voor", weet de tuinvrouw. "Maar ik zie hier veel bevlogen mensen. En hier houdt altijd wel iemand een oogje in zeil." De buurvrouwen Sandra en Sandra zitten al boordevol ideeën om zaai- en oogstfeesten te houden in hun eigen buurttuin. "Dus de vibe houden we er wel in."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]