Ga naar Content

Haarlemse IJsbaan wacht al 1,5 jaar op toestemming gemeente: "De tijd dringt"

Al anderhalf jaar wacht Rob Kleefman, directeur van de IJsbaan Haarlem, op antwoord van de gemeente over een nieuwe overkapping. Door het huidige dak uit te breiden, kan de ijsbaan de huidige openingsdata blijven hanteren en wordt de baan energiezuiniger. Maar de gemeente heeft geen haast. “Onze irritatie is dat we zo lang moeten wachten.”

IJsbaan Haarlem wil een nieuwe overkapping. - Foto: Maikel Ineke

Kleefman wil de baan toekomstbestendig maken. Dat kan door de overkapping van het middenterrein, waar ook een rechthoekige ijsbaan ligt, uit te breiden.

“De grote uitdaging is de wind”, licht de directeur toe. “Door de overkapping in de lengte door te trekken tot de reguliere overkapping van de 400 meter baan voorkomen we dat de warme wind het ijs aantast. Ook verwachten we zo’n vijftien tot twintig procent energie te besparen.”

Koren op de molen

Dat lijkt koren op de molen van de gemeente. Burgemeester en wethouders hebben zowel duurzaamheid als sport hoog in het vaandel staan, maar die ambities komen nog niet samen op de ijsbaan langs de Westelijke Randweg.

Toch laat een woordvoerder van de gemeente weten wel degelijk belang te hechten aan de baan. “In Haarlem willen we dat er door de hele stad plekken zijn waar Haarlemmers kunnen sporten en bewegen. De ijsbaan is een mooi voorbeeld waar inwoners vanaf het najaar tot in het voorjaar kunnen sporten. De gemeente heeft contact met de ijsbaan om mee te denken over de ambities en de mogelijkheden om op een duurzame manier open te blijven, ook tijdens periodes dat het minder koud is.”

"Wij doen zonder subsidie ons best mee te gaan in de tijd"

Rob Kleefman, directeur Haarlemse IJsbaan

Directeur Kleefman bevestigt dat er contact is met de gemeente. “Maar wat ik mis, is de wil om mee te denken, een pro-actieve houding. Het traject voor de overkapping loopt nu al ruim anderhalf jaar. Voor ons begint de tijd te dringen."

"Wij doen zonder subsidie ons best om mee te gaan met de tijd. Zo hebben wij al zonnepanelen op ons dak liggen, maar je hoopt op wat extra medewerking van de gemeente. Ook omdat je wilt voorkomen dat je op sommige dagen de ijsbaan moet sluiten, omdat de zuidwestenwind weer roet in het eten gooit.”

Verlenging ijsbaan

Naast de uitbreiding van de overkapping wil Kleefman ook de ijsbaan op het middenterrein verlengen. Juist om meer verschillende soorten schaatsers te ontvangen. “Hier komen zoveel mensen samen, die ook nog eens bewegen en sportief bezig zijn. Ik hoop dat men daar buiten dit complex ook oog voor heeft."

"We praten met z’n allen over de kosten van de zorg, terwijl deze plek juist een rol kan vervullen in de bestrijding van dat probleem. Ik hoop dat we op een andere manier gaan kijken naar het openhouden van een ijsbaan.”

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]