Ga naar Content

De Peiling: bier en wijn moeten flink duurder worden

Een lekker biertje of wijntje op het terras wordt waarschijnlijk flink duurder. De Tweede Kamer besluit morgen over een mogelijke forse stijging van de accijns op alcohol. Eerder maakte het kabinet bekend dat de accijns op bier en wijn volgend jaar 16,2 procent moet stijgen omdat ze het gebruik van drank om gezondheidsredenen ontmoedigen. Vind jij dat alcohol flink duurder moet worden of vind je de prijsstijging belachelijk?

Foto: Adobe Stock

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de accijns op bier en wijn vanaf 1 januari 16,2 procent moet stijgen. Die maatregel moet natuurlijk extra geld opleveren voor de schatkist, zo'n 153 miljoen, maar het zou ook nog winst opleveren voor de volksgezondheid. Alcohol is namelijk niet gezond dus hoe minder we drinken hoe beter, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën.   

Glas tripelbier 30 procent duurder

Als de Tweede Kamer morgen instemt over een forse stijging van de accijns op alcohol, heeft dat vooral gevolgen voor liefhebbers en bierbrouwers van speciaal bier. Zo zou een glas tripelbier op het terras zo’n 30 procent duurder kunnen worden, volgens Nederlandse Brouwers.

De extra accijnsverhoging komt hard aan bij de brouwerijen en de brancheorganisaties hebben daarom vorige week een petitie tegen de extra bierbelasting aangeboden, die bijna 90.000 keer werd ondertekend. Zij maken zich ernstige zorgen over hun toekomst en luiden de noodklok. Toch wil het kabinet het gebruik van alcohol om gezondheidsredenen ontmoedigen. 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16.30 uur en 17.00 uur tijdens Vandaag de Dag.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wil praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].