Ga naar Content

'Rij niet te wild': Campagne moet zorgen voor minder aangereden reeën bij Dijkgatbos

Er leven naar schatting zo'n 100 reeën in het Dijkgatbos en Robbenoordbos bij Wieringerwerf, maar 10 à 15 overlijden er per jaar door een aanrijding. Daar wil Staatsbosbeheer wat aan doen, dus starten ze de campagne 'Rij niet te wild', om mensen aan de snelheidsgrens van 60 kilometer per uur te houden.  

Boswachter Mikal Folkertsma bij de nieuwe wegmarkering - Foto: NH Media / Kelly Blok

Langs het Dijkgatbos en Robbenoordbos liggen de Noorderdijkweg en Oom Keesweg die bekend staan als wegen waar vaak te hard wordt gereden. Er geldt een maximum van 60 kilometer per uur, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan, merkt boswachter van Staatsbosbeheer Mikal Folkertsma.

"Met name bij de Noorderdijkweg merken we dat mensen echt snel rijden. Ik heb natuurlijk geen snelheidsmeter, maar het verschil tussen zestig en honderd kun je wel duidelijk merken", vertelt de boswachter dan ook. 

En dat kan, zeker op zo'n smalle boerenweg met zachte bermen, erg gevaarlijk zijn. En ook voor de dieren die leven in het bos en soms ook de weg oversteken, zoals reeën. Er leven er zo'n honderd in de twee bossen en jaarlijks krijgt Mikal wel tien tot vijftien meldingen van aangereden reeën.

Daar moet wat aan gedaan worden, vonden de boswachters van Staatsbosbeheer. En daarom zijn ze samen met de gemeente Hollands Kroon en Veilig Verkeer Nederland een campagne langs deze wegen gestart, in de hoop dat snelheidsduivels zich in de toekomst gaan houden aan de maximum snelheid. 

In onderstaande video is te zien hoe de campagne langs de wegen van het Dijkgatbos en Robbenoordbos eruit ziet:

Boswachter Mikal Folkertsma vertelt over de nieuwe campagne 'Rij niet te wild' - NH Nieuws

Wegmarkeringen en spandoeken moeten dus duidelijk gaan maken dat het verkeer zich moet houden aan de snelheid. "Dan heb je meer tijd om te reageren als er wel een dier oversteekt", aldus Mikal. 

Politie bellen

En mocht je dan alsnog een ree aangereden hebben, wat natuurlijk altijd kan gebeuren, dan heeft Mikal nog een tip: "Dat is ook wat we met deze campagne willen zeggen: ook als je 60 kilometer per uur rijdt dan kan je alsnog een ree aanrijden, maar doe een melding bij de politie via 0900-8844. Zij weten wie ze moeten benaderen. Faunabeheerders zullen dan komen. Zo'n dier is namelijk niet altijd op slag dood. Zij zullen het dier dan uit zijn lijden verlossen." 

Tekst gaat door onder de foto

Een overleden ree door een aanrijding - Foto: Mikal Folkertsma

De boswachter vervolgt: "We zijn echt niet boos op mensen die een ree aanrijden. Het kan gebeuren, maar we willen die kans zo klein mogelijk maken en daarom zijn we deze campagne begonnen."

Meer nieuws uit de Noordkop

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]