Ga naar Content

Alkmaar wil belastingkantoor kopen voor opvang asielzoekers, statushouders en spoedzoekers

Asielopvang in het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar blijft het plan, maar de gemeente wil de controle houden door het gebouw te kopen. Dat is de voorlopige stand van zaken in de langlopende discussie over de opvang van vluchtelingen. In december zal de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie moeten uitspreken.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in Alkmaar al langere tijd asielzoekers kunnen huisvesten en heeft daarvoor het belastingkantoor op het oog. Daar werden immers al eerder vluchtelingen gehuisvest. Alleen ligt het onderwerp méér dan gevoelig in Alkmaar.

Eerder dit jaar viel het college over de kwestie. De gemeente wil de onderhandelingen met het COA daarom dan ook niet overhaasten. Het coalitieakkoord is voor wethouder Christian Schouten leidend in de gesprekken die met de opvangorganisatie worden gevoerd.

"Dat is mijn opdracht, ik wil die goed uitvoeren. En we willen maximaal controle houden over wat er gebeurt." Daarom wil de gemeente het gebouw aan de Robonsbosweg zelf kopen. "We kunnen zo dicteren wat het plan is", zegt Schouten tegen mediapartner Alkmaar Centraal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Het gebouw is nu nog van het Rijksvastgoedbedrijf", vertelt Schouten. Dat wil het van de hand doen. De gemeente is een potentiële koper, het COA heeft gezegd het gebouw niet zelf te willen aanschaffen.

Woningen voor spoedzoekers

"Voor de huisvesting van 150 statushouders willen we aparte woonruimtes in maken", vertelt Schouten. "Dat kun je niet doen als je het huurt." Behalve statushouders is er daarnaast plek voor 150 asielzoekers en 150 spoedzoekers, mensen die op de urgentielijst staan. Om ook woningen voor spoedzoekers te realiseren is het voor de gemeente handig om het gebouw in eigendom te hebben.

In december wordt de raad nader geïnformeerd en zal er ook meer duidelijk zijn over de resultaten van de onderhandelingen met het COA. Daarna volgt een definitief besluit over de toekomst van het belastingkantoor.

Lees ook