Ga naar Content

Ook blauwtong op kinderboerderij Zuid-Scharwoude: "Gaat niet in koude kleren zitten"

Op kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude is een schaap ziek geworden door blauwtongvirus. Een nachtmerrie voor beheerder Michel de Vust. Al maakt het schaap het naar omstandigheden goed. "We denken dat het dier erdoorheen komt."

Een schaap besmet met het blauwtongvirus - Foto: ANP

Het blauwtongvirus grijpt om zich heen en het is maar de vraag of de Nederlandse schapensector de uitbraak gaat overleven, waarschuwt landbouwminister Piet Adema. Bij verschillende schapenhouders en kinderboerderijen in de provincie heeft het vaak dodelijke virus al toegeslagen.

Beheerder Michel de Vust van kinderboerderij de Beestenboel aan de Potjesdam schrok zich dan ook rot toen hij symptomen bij een van zijn schapen opmerkte. "We zien het ziektebeeld bijna dagelijks op het journaal. Boerderijen waar tientallen schapen ziek worden en overlijden, dat gaat me niet in de koude kleren zitten", vertelt hij tegen mediapartner Streekstad Centraal.

'Dans ontsprongen'

Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten [kleine muggen, red.]. Als niet-besmette knutten een besmet dier bijten, nemen zij de ziekte mee. Daardoor ontstaat in sommige situaties een sneeuwbaleffect met besmettingen. In Zuid-Scharwoude lijkt dit vooralsnog niet het geval. "Het schaap heeft medicijnen gekregen en eet goed. Op dit moment zijn er verder geen zieke dieren. Het lijkt er dus op dat we de dans redelijk hebben ontsprongen."

Voorkomen dat dieren ziek worden, is bij het blauwtongvirus lastig. Dierhouders kunnen weinig tot niets doen om uitbraken te voorkomen en een vaccin lijkt voorlopig niet in zicht. In Nederland zijn er namelijk veertig verschillende soorten knutten die ziekteverwekkers kunnen doorgeven.

De NVWA heeft bij verschillende bedrijven vallen uitstaan, om te onderzoeken welke soorten het virus bij zich dragen, meldt NOS. Ook wordt het aantal knutten gemonitord, om te zien of het koude weer de muggen uit de stallen verjaagt.

Lees ook