Ga naar Content

Wintertijd: conservator klokkenmuseum Zaanse Tijd mag klokken weer verzetten

De wintertijd is weer ingegaan en bij klokkenmuseum De Zaanse Tijd op de Zaanse Schans zijn dit soort momenten toch bijzonder. Conservator Pier van Leeuwen – zelf fervent voorstander van het afschaffen van de zomertijd - is vroeger naar het museum gekomen om de klokken gelijk te zetten.

Wintertijd: conservator klokkenmuseum Zaanse Tijd mag klokken weer verzetten - NH Nieuws

"De wintertijd is wat mij betreft niet ingegaan, die rare zomertijd is gestopt", begint Pier fanatiek als hij even niet bezig is met het gelijkzetten van de klokken. "Ik denk dat we er niet eens meer een discussie over zouden moeten voeren."

Hij vervolgt: "Het is van alle kanten zo duidelijk aangetoond dat het een onnatuurlijk fenomeen is voor mens en dier. Zo snel mogelijk afschaffen. Maar ik snap dat er ook economische redenen voor zijn in aansluiting op onze buurlanden. Wij nemen niet het initiatief om te stoppen, we laten het van andere landen afhangen. Ik vrees dat we er nog wel een paar jaar aan vastzitten."

Tekst loopt door onder de foto.

Conservator Pier van Leeuwen van klokkenmuseum Zaanse Tijd - Foto: NH Nieuws

Pleit hij niet gewoon voor het afschaffen van de zomertijd zodat hij niet meer twee keer per jaar met al die klokken aan de gang moet? "Haha, dat is een bijkomend voordeel, maar daar wil ik het niet van laten afhangen. Wij moeten sowieso onze mechanische klokken dagelijks opwinden door de gewichten op te halen. Dat vind ik alleen maar erg leuk, want je wordt je bewust van de prachtige techniek van vroeger."

Torenuurwerkje

Even verderop toont Pier de verslaggever een torenuurwerkje. "Dit is onze trots, uit 1520." Hij glimt er helemaal bij terwijl hij ernaast staat. "Toen had je nog een ander idee over de lengte van een uur. Je paste de uurlengte aan aan de tijd dat het licht was. In de winter heb je korte daguren en lange nachturen. "Onder luid geratel schetst hij het beeld: "Je moest de toren opklimmen en grote gewichten optakelen. Dat deed je dus bij zonsopgang én zonsondergang."  

Niet alle klokken hoeven gelijkgezet te worden vandaag. "Sommige mensen zouden dat wel het liefste hebben, tot op de seconde. Maar wij hebben daar een ander beleid in. Die grote staande klokken – grote horloges worden ze ook wel eens genoemd - lopen een week. Die kun je bij benadering goed op tijd laten lopen. Maar sommige klokken zetten we bewust wat ongelijk, vooral de speelklokken, want dan vinden we het leuk om de klokken na elkaar te horen spelen."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook