Ga naar Content
Haarlem

Gemeente Haarlem doet 'serieus onderzoek' naar veiligheid op kruising Vondelweg

1 november 2023, 06.07 uur
Door: Redactie Haarlem · Foto: NH / Paul Tromp

Naar aanleiding van grote zorgen onder omwonenden van het kruispunt tussen de  Vondelweg en de Eksterlaan, gaat de gemeente Haarlem binnenkort serieus onderzoek doen naar de verkeersveiligheid daar. Buurtbewoners zien het op het kruispunt dagelijks verkeerd en vaker bijna verkeerd gaan en meestal zijn de fietsers de klos. 

Afgelopen week sprak NH met omwonenden van de kruising, die regelmatig EHBO hebben moeten verlenen aan fietsers die met auto's in botsing zijn geraakt. Het laatste serieuze incident was woensdagmiddag 18 oktober: een vrouw in een scootmobiel werd geraakt door een automobilist en moest naar het ziekenhuis. 

Het ongeluk met de scootmobiel - Foto: VLN Nieuws

Mensen die in de buurt van de kruising wonen zien het dagelijks vaak maar nét goed gaan. Auto's moeten vaak op het laatste moment op de rem en dan volgt er getoeter. Sommige fietsers vermijden het kruispunt, omdat 'je van alle kanten door auto's wordt belaagd'. 

Te hard rijden en de fietsers vergeten

Automobilisten rijden vaak te hard over de Eksterlaan, waar je maximaal dertig mag, zegt de buurt. Ook zouden ze vaak te veel geconcentreerd zijn op andere auto's en daardoor de fietsers uit het oog verliezen. Die fietsers komen op de kruising van beide kanten, op een fietspad waar ook auto's mogen rijden. Wat het er ook niet minder gevaarlijk op maakt.

De kruising van de Eksterlaan met de Vondelweg in Haarlem - Foto: NH / Paul Tromp

"Maar twee meldingen over slecht zicht''

Een woordvoerder van wethouder Bas van Leeuwen, die over mobiliteit in de stad gaat, laat het volgende weten: 

''We vinden het belangrijk dat we het verkeersveiliger maken in heel Haarlem. Dit doen we door 30km/u de standaard te maken in Haarlem, verkeersveiligheid rondom scholen aan te pakken en uiteraard ook in gesprek te gaan met bewoners die in hun buurt onveilige verkeerssituaties zien. Bij dit kruispunt zijn er de afgelopen jaren twee meldingen binnengekomen over slecht zicht op fietsers omdat het gras te hoog stond. Verder hebben we geen meldingen over de verkeersveiligheid ontvangen. We gaan de verkeerssituatie op dit kruispunt bekijken.''

De woordvoerder voegt eraan toe dat ze 'op korte termijn' de kruising gaan inspecteren en de situatie 'serieus' nemen. Daarna willen ze ook met de omwonenden in gesprek over mogelijke oplossingen, als er problemen worden gesignaleerd. 

Omwonenden kunnen ondertussen via de website van de gemeente Haarlem melding maken van onveilige verkeerssituaties in de stad. "Of via de app van 'BuitenBeter'", aldus de woordvoerder.

Geen blackspot

Overigens is de kruising tussen de Eksterlaan en de Vondelweg voor de politie geen 'blackspot'. Oftewel een locatie waar veel ongelukken gebeuren. Daar moet wel bij vermeld worden dat alle 'bijna-ongelukken' niet in de cijfers worden meegenomen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]