Ga naar Content
Haarlem

Het wonder van Vogelenzang: schapen van zorgboerderij herstellen van blauwtongvirus

31 oktober 2023, 14.19 uur
Door: Paul Tromp · Foto: Zebra Zorgboerderij

Tussen al het dierenleed vanwege het blauwtongvirus, is er gelukkig ook goed nieuws te melden. De zeer geliefde schapen van zorgboerderij Zebrazorg in Vogelenzang herstellen op dit moment namelijk goed van hun besmetting. Jacqueline Nijssen en haar cliënten zijn daar dolblij mee. 

"Ik loop nu naar buiten en zie dat de schapen weer in de wei staan te grazen. Dat is weer heel erg positief", aldus een enthousiaste Nijssen. Ze heeft het over schapen Yin en Yang, die al jarenlang de 'huisschapen' zijn van de zorgboerderij. Ze lopen af en toe zelfs binnen. Gelukkig gaat het weer relatief goed met ze, maar dat was een paar dagen geleden wel anders. 

Tekst loopt door na de foto.

Jacqueline Nijssen en een cliënt injecteren schaap Yin - Foto: Zebra Zorgboerderij

De ellende begint allemaal met een ander schaap van de zorgboerderij: Anna. Zij wordt een paar weken geleden ineens ziek. "Ik maak 's ochtends altijd een ronde om de boerderij en zag dat ze een hele opgezwollen kop had. En daar kwamen ook zweren in haar bek bij. 'Dit is niet goed', dacht ik direct."

Anna herstelt

In overleg met een veearts haalt Jacqueline injecties tegen het blauwtongvirus in huis. "Ik ben zelf tien jaar lang dierenartsassistent geweest, dus ik weet waar en hoe ik moet injecteren", vertelt Nijssen. "Gelukkig waren we er vroeg bij. Ik heb haar iedere ochtend de medicatie toegediend. Een aantal dagen later begon ze langzaam weer te eten en stond ze weer op haar poten. Ze is nog erg jong en is altijd gezond geweest. Dat heeft misschien ook wel geholpen."

Tekst loopt door na de foto.

Schaap Anna - Foto: Zebra Zorgboerderij

"Toen dachten we er te zijn, maar toen werden Yin en Yang ineens echt heel erg ziek. Ze konden niet meer op hun poten staan en bleven plat op hun buik liggen." Ze hebben dezelfde verschijnselen als Anna, maar Yin en Yang zijn een stuk ouder en hebben al wat ziektes onder de leden. "Het zijn dus al kwakkelende schapen. Bij Yin heb ik even eraan gedacht dat ze het niet zou gaan redden en haar daarom maar in te laten slapen", aldus Nijssen. 

Hulp van 'ons schapenmeisje'

Ook Yin en Yang krijgen direct de injecties en een antibioticum toegediend. Jacqueline krijgt daarbij hulp van een cliënt. "We noemen haar ook wel 'ons schapenmeisje'. Toen ze hier voor het eerst kwam, begon ze meteen samen met een van de schapen op de trampoline te springen. Haar moeder wist toen direct dat ze op de goede plek was."

Yang krijgt een injectie van Jacqueline, geassisteerd door 'het schapenmeisje' van Zebrazorg - Foto: Zebra Zorgboerderij

Ook Yin en Yang pakken de draad toch weer op en zijn nu rustig aan het herstellen. "Dat is heel mooi, iedereen is blij. Ze zijn ook erg belangrijk voor onze cliënten. Het zijn kalme dieren en de cliënten worden daar ook kalm door", legt Nijssen uit.

"Vingers gekruisd, hoor. Want je hoort ook wel eens dat dieren eerst herstellen en dan toch weer heel ziek kunnen worden. We hebben ook nog een alpaca en een paar geiten. Die komen misschien ook nog aan de beurt, maar we hopen natuurlijk van niet. Eén van de geiten, de oudste, hebben we uit voorzorg maar in de stal geplaatst."

Ramp voor de buren

Dat ze bij Zebrazorg ongelooflijk geluk hebben tot nu toe, bewijst de situatie bij de buren. "Daar zijn ze twee derde van hun schapen al kwijt. En ze hebben daar hetzelfde gedaan als wat wij hebben gedaan, maar dat hielp helaas niet. Mensen vragen nu naar 'het geheim van Zebrazorg', maar dat is er helemaal niet. We hebben hier gewoon vele ogen en handen en zijn er vroeg bij geweest. Het is nu hopen dat er eindelijk een vaccin tegen het virus komt", besluit Jacqueline. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]