Ga naar Content

Een derde Noord-Hollandse straten op de schop door verzwaring elektriciteitsnet

Liander gaat in Noord-Holland tot en met 2026 ruim 1,6 miljard euro investeren. Dat maakte de netbeheerder vandaag bekend. Het investeringsplan betreft onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. Dat betekent voor onze provincie dat een derde van de straten de komende jaren op de schop gaat.

Archieffoto Liander - Foto: ANP Foto

In de periode tot 2033 verwacht Liander in Noord-Holland, inclusief Amsterdam, 42 grotere en 40 kleinere elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden. 6.000 kilometer kabel wordt vervangen en nieuw aangelegd en 6.600 elektriciteitshuisjes worden vervangen of vernieuwd. 

Overlast

Volgens Ruben van Loon van Liander wordt ingezet op een buurtgerichte aanpak. "Onze ambitie is om richting 2030 in Noord-Holland toe te groeien naar het verzwaren van het elektriciteitsnet in 63 buurten per jaar." Dat betekent dat de komende jaren een op de drie straten open wordt gebroken om werkzaamheden uit te voeren. "En dat zorgt voor overlast", vertelt Van Loon in een persbericht.

Een woordvoerder van Liander vertelt tegen NH dat de netbeheerder in gesprek gaat met de gemeentes, voor de werkzaamheden worden uitgevoerd. "We maken van tevoren een plan de campagne. Er is een gigantische verbouwing in zo'n wijk nodig, dat willen we zo efficiënt mogelijk aanpakken. Op die manier hoeven we niet continu de wijk in om de straat open te halen, zo minimaliseren we de overlast."

Tekst gaat door onder de foto.

Toekomstige situatieschets 2033 - Foto: Liander

Ondanks de fors toenemende investeringen lukt het volgens de netbeheerder niet om met de huidige manier van werken de klimaatdoelen te halen. "Om aan de volledige vraag te voldoen zou Liander 25 procent meer werk moeten uitvoeren tot en met 2033. Maar alleen extra bouwen is niet de oplossing. Flexibel energieverbruik wordt steeds belangrijker en de uitvoering moet ook versnellen. Daarvoor is nauwe samenwerking nodig tussen netbeheerders, aannemers en overheden."

In de Nationale Uitvoeringsagenda, die vandaag door de gezamenlijke netbeheerders is uitgebracht, doen de netbeheerders een aanzet voor de samenwerking en hoe zij denken hiermee de versnelling te realiseren.

"Liander is naast de beschikbare ruimte ook afhankelijk van beschikbare mankracht en materiaal. Onze plannen kunnen we daarom alleen realiseren in samenwerking met de provincie en gemeenten. Samen met onze aannemers vormen zij het fundament voor de realisatie van het investeringsplan en de versnelling die in Noord-Holland hard nodig is, zodat de klimaatdoelen niet uit het zicht raken", aldus Van Loon.     

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.