Ga naar Content

Nu al maatregelen voor Ciarán, ANWB: 'werk thuis'

Een thuiswerkadvies en waarschuwingen vanuit de veiligheidsregio: storm Ciarán kan morgen voor flinke problemen gaan zorgen in Noord-Holland. Boven land en op zee worden er windstoten tot honderd kilometer per uur verwacht. In Frankrijk en Spanje is al code rood afgekondigd, moeten we ons grote zorgen maken in Noord-Holland?

Foto: Sjef Kenniphaas

De windstoten kunnen morgen oplopen tot negentig kilometer per uur, vlak aan zee is er kans op windstoten tot honderd kilometer per uur. Daarom raadt de ANWB aan om op donderdag thuis te werken. De verkeersdienst verwacht langere files door de harde wind en regen. Ook bestaat de mogelijkheid dat bomen omwaaien, die vervolgens op wegen of op het spoor terechtkomen. "Veel bomen staan nog in het blad en vangen daardoor meer wind", zegt een woordvoerder van de ANWB tegen ANP. 

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland plaatste op X (voorheen Twitter) ook een aantal tips om schade door Ciarán te voorkomen: zorg dat ramen en deuren dicht zijn, haal tuinmeubels of andere objecten naar binnen of zet ze goed vast en parkeer je auto niet bij een schutting of boom. Welke maatregelen worden er in Noord-Holland genomen? 

Tekst loopt door onder de tweet.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat twee sluizen sluiten in strijd tegen hoog opgestuwd water. Het gaat om de Kleine Sluis in Hoorn en de keersluis in de Broekerhaven bij restaurant De Woeste Hoogte in Bovenkarspel, vertelt woordvoerder Marko Cortel. Die eerste is in beheer van de gemeente Hoorn en de tweede van het waterschap. "Dat gebeurt uit voorzorg", wil Cortel benadrukken.

Zuiderstorm

Ciarán is een Zuiderstorm, iets dat niet vaak voorkomt in Nederland. "Daardoor verwachten we aan de kust niet veel problemen, omdat die van zuid naar noord loopt", aldus Cortel. Dat is in gedeelten van West-Friesland een ander verhaal. De kust aan het Markermeer tussen Hoorn en Enkhuizen loopt van west naar oost, en juist daarom worden daar voorzorgsmaatregelen genomen. 

"Door de harde wind zou het Markermeer opgestuwd kunnen worden. Daar ligt een prachtige dijk, maar daar zijn ook openingen en sluizen. Rondom de Kleine Sluis in Hoorn zijn de oevers een stuk lager, vandaar dat hij gesloten wordt", legt de woordvoerder uit. 

Bij de Broekerhaven is ook een lage kade en er liggen huizen omheen. "Daarom gaat die vandaag vast dicht. Misschien is het niet nodig, maar je moet niet met die sluizen gaan lopen rommelen, terwijl het al hard waait."

"Onze gemalen staan permanent aan om het regenwater af te voeren"

Marko Cortel, woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

De grote hoeveelheid regen die wordt verwacht, gaat volgens de woordvoerder geen enorme problemen opleveren. Wel merkt hij op dat het de afgelopen dagen al veel geregend heeft. "Onze gemalen staan daarom permanent aan om het regenwater af te voeren. We hebben vooralsnog geen aanwijzingen dat het tot problemen gaat leiden."

Bomen

Inwoners van Noord-Holland hoeven de zandzakken tegen wateroverlast dus nog niet tevoorschijn te halen voor storm Ciarán. Wat mogelijk wel voor problemen kan zorgen, zijn de vele bomen die nog vol in het blad staan. "Ze vangen daardoor veel meer wind dan kale bomen", vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. Maar de verwachtingen zijn nog niet zo ernstig dat ze zich daar enorme zorgen maken. 

"Een storm is zelfs goed voor het bos", legt Van Dun uit. "Daardoor komt er weer plek voor nieuwe, jonge bomen. Een storm vernieuwt een bos. Zo houd je een mooi, gevarieerd bos." 

Op het water

Hoewel er op de Noordzee en boven het Marker- en IJsselmeer echt storm wordt verwacht, met morgenmiddag kans op windkracht acht of negen, maken veerdiensten en de Kustwacht zich niet echt zorgen. De ferry van DFDS tussen IJmuiden en Newcastle vaart morgen gewoon, wat DFDS-woordvoerder Wim-Teun Leene betreft. "Er kan morgen een of twee uur vertraging zijn, maar we varen vooralsnog gewoon. De verwachting is dat de wind in de loop van de dag afneemt. Zoals het er nu uitziet, wordt er geen afvaart gecanceld."

"Omdat deze storm ver vooruit voorspeld is, nemen we geen bijzondere extra maatregelen", vertelt Lea Versteeg van de Kustwacht. Er worden wel een aantal standaardprocedures gestart. "Zo gaat de Guardian, het noodsleepvaartuig, naar buiten. Die ligt op zee, mocht er iets gebeuren."

Schepen worden ook gewaarschuwd bij bepaalde golfhoogtes. "Dan wordt ze gevraagd om te checken of de lading goed vast zit. Als de golven boven de vier meter komen, geven we alternatieve routes." Vooralsnog ziet de kustwacht nog geen reden tot paniek. "Als er een storm is die niet is voorspeld, nemen we extra maatregelen. Maar dat is in dit geval niet nodig."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.