Ga naar Content

Het is herfst: kijk mee hoe de Gooise natuur langzaam verkleurt

Noord-Holland verkleurt langzaam maar zeker van groen naar geel, oranje en bruin. Hoewel dat weken later gebeurt dan we gewend zijn, zijn de eerste herfsttinten al duidelijk zichtbaar. We vlogen over de Gooise heide en vestingstad Naarden, waar de bomen al flink verkleuren

Noord-Holland dronebeelden herfst - NH Nieuws

Vorig jaar knisperde er rond deze tijd een dikke laag bladeren onder onze voeten: dit jaar is dat andere koek. De gang naar de herfst is zo'n twee tot drie weken vertraagd, blijkt uit onderzoek door Nature Today

Dat heeft alles te maken met de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst, aldus het onderzoek. De gemiddelde temperatuur van deze maanden komt dit jaar uit op zo’n 15,3 graden: alleen 2006 had een warmere start van de herfst.

Herfstig voorproefje

Die ongebruikelijk hoge temperaturen zijn, naast de daglengte, een belangrijke trigger om de processen die bladverkleuring en bladval in gang zetten te starten. 

Dat neemt niet weg dat de bladeren van loofbomen op flink veel plekken in onze provincie al van geel naar oranje en zelfs naar bruin zijn verschoten. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.