Ga naar Content

Drie geschikte locaties gevonden voor huisvesting arbeidsmigranten Medemblik

Het aantal arbeidsmigranten in West-Friesland zal naar verwachting de komende jaren flink toenemen. Om de buitenlandse werknemers een onderdak te kunnen bieden, werden er 19 'voorkeurslocaties' in kaart gebracht. Inmiddels zijn er in de gemeente Medemblik drie serieuze opties gekozen die verder worden onderzocht: Appelschenkbos (de zuidkant van de Hoornseweg), in de Stationsbuurt in Benningbroek en aan de Grutteweide, bij Wervershoof.

Arbeidsmigranten aan het werk tussen de broccoili - Foto: ANP/Jaco Klamer

Komende jaren zijn er minimaal 3.000 logiesplekken nodig om buitenlandse werknemers in de regio te kunnen huisvesten. Onderzoeksbureau Sweco bracht vorig jaar december een rapport naar buiten waarin 19 'voorkeurszoekgebieden' werden aangewezen als geschikte locatie. Dat deed het bureau in opdracht van de zeven gemeenten in West-Friesland. Op deze locaties kunnen arbeidsmigranten tijdelijk gehuisvest worden, elke locatie biedt genoeg ruimte voor 300 mensen.

Gezamenlijk doel

Veel arbeidsmigranten wonen nu op plekken die daar niet geschikt of bestemd voor zijn. Wethouder Jeroen Broeders laat weten blij te zijn met de vele binnengekomen initiatieven: "Met de initiatieven die nu voorliggen, komt het invullen van een belangrijk gezamenlijk doel dichterbij: het vergroten en verbeteren van het woon- en huisvestingsaanbod voor buitenlandse werknemers."

Als de gemeenteraad op 30 november instemt met de drie locaties, kunnen er vervolgstappen genomen worden. Omwonenden zullen vroeg tijdig op de hoogte gesteld worden.

Lees ook