Ga naar Content

Tata Steel in Noord-Hollands kieskompas: verduurzamen of anders vertrekken?

'Tata Steel moet gedwongen worden om te verduurzamen, ook als ze dan mogelijk vertrekken uit Nederland.' Dat is één van de stellingen van de stemwijzer van Kieskompas die je vanaf nu kunt invullen. Die stemwijzer kan je helpen een keuze te maken tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Foto: Thomas Jak / NH

Aan de hand van dertig stellingen over allerlei landelijke thema's wordt de keuze gemaakt met welke van de achttien partijen je de meeste overeenkomsten hebt. Maar er gaan ook twee stellingen specifiek over Noord-Holland.

Eén daarvan gaat dus over de toekomst van Tata Steel in Nederland: 'Tata Steel moet gedwongen worden om te verduurzamen, ook als ze dan mogelijk vertrekken uit Nederland’, luidt de stelling.

Lees ook

Een bekend voorbeeld van verduurzaming die politici voorstellen is het sluiten van de twee kooksfabrieken. Die fabrieken worden gezien als meest vervuilende onderdelen van het staalbedrijf. Kooks zijn bewerkte kolen, nodig om staal te maken in de twee hoogovens op het Tata-terrein.

Volgens de huidige plannen van het bedrijf sluit de ene kooksfabriek rond 2029 en de andere een paar jaar later.

Dat vinden sommige politieke partijen te laat, die willen dat de twee ze zo snel mogelijk dichtgaan. Volgens Tata kan dat niet: kooks zijn nog zeker ruim tien jaar nodig. Inkopen is volgens het bedrijf veel te duur.

Doe nu hieronder de stemhulp Kieskompas.

Verantwoording
In het Kieskompas zijn achttien partijen gevraagd om hun standpunt te geven op de dertig stellingen. Het gaat om partijen die al één of meerdere zetels hebben in de Tweede Kamer of om partijen die volgens Peilingwijzer, of anders bij twee van de drie andere peilingbureaus (I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Peil.nl), kans maken op zetels.