Ga naar Content

Help 'struikbroeders' in onze provincie: leg een heg of haag aan

Stadsvogels hebben het zwaar in Noord-Holland. Daarom roept de Vogelbescherming Nederland op om een heg of haag te planten voor de zogenoemde 'struikbroeders'.  "De herfst is hét perfecte seizoen. Vaak vriest het nog niet en er valt genoeg regen. Zo kan de plant goed wortelen en volop bloeien in het voorjaar."

Staartmees - Foto: Vogelbescherming Nederland

Dit jaar bleek uit de Stadsvogelbalans dat er steeds minder vogels zijn die gebruik maken van de struiken in tuinen en parken. Vogelbescherming Nederland laat aan NH weten dat het met de stadsvogel in Noord-Holland hetzelfde is gesteld als de landelijke trend: de struikbroeder, zoals de staartmees, heeft het zwaar.

Struikbroeders zijn vogels die hun nesten in de struiken maken of op de grond onder een struik. Ze zoeken voedsel in het groen in de omgeving. Volgens de Vogelbescherming hebben deze vogels het zwaar omdat de 'rommelhoekjes' vervangen worden door tegels, grasveldjes of tegels. En in de plaats van struiken en hagen zijn er schuttingen gekomen.

De Vogelbescherming roept op om nu een heg of haag in je (voor)tuin aan te leggen voor deze vogels. "De herfst is het perfecte seizoen. Vaak vriest het nog niet en er valt genoeg regen. Zo kan de plant goed wortelen en volop bloeien in het voorjaar."

Heg is essentieel

Heggen zijn essentieel voor stadsvogels, benadrukt de Vogelbescherming. Ze geven namelijk  niet alleen beschutting tegen het weer en de wind, maar dienen ook als voedselbron en leefgebied voor vogels en veel andere diertjes: "In, op en onder een heg kunnen wel honderden soorten wilde dieren leven. Zoals insecten en andere ongewervelde dieren, kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen én vogels."

"Als je een vogel zou zijn, zou je hier dan kunnen schuilen? Zou je hier een nest kunnen bouwen?"

Vogelbescherming Nederland

Om struikbroeders te helpen, is het van belang dat er struiken en planten in tuinen geplant worden die hier van nature ook voorkomen. De beste heggen bestaan volgens de Vogelbescherming uit verschillende soorten planten die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien en bessen dragen. Denk bijvoorbeeld aan: haagbeuk, wilde lijsterbes, vogelkers en vlier. Op deze manier hebben vogels en andere heg-gebruikers het hele jaar profijt van de heggen. 

Verplaats je in een vogel

Mocht je je afvragen of je tuin vogelvriendelijk is, dan heeft de Vogelbescherming het advies om kritisch te kijken naar je heg of haag te kijken. "Als je een vogel zou zijn, zou je hier dan kunnen schuilen? Zou je hier een nest kunnen bouwen? Valt er genoeg voedsel te vinden?"

Volgens de Vogelbescherming houden stadsvogels van gelaagdheid in de tuin. Dat houdt in dat ze zowel op de grond als in een boom zoeken naar wat ze nodig hebben. Begin met kruiden op de grond, een bloemrijk grasveld of bodembedekkers. Ga vervolgens wat meer de hoogte in met struiken en heggen, en eindig dan met een boompje." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.