Ga naar Content

Burgemeester Haarlem: jongeren op fatbikes vormen géén georganiseerde bende

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is bezorgd over het grote aantal incidenten in de stad met jongeren op fatbikes. Wienen ontkent echter dat de overlast in zijn stad te linken is aan een 'georganiseerde bende', die misdaden pleegt. Dat zegt de burgemeester in antwoord op politieke vragen.

Fatbikes in Haarlemse fietsenstalling - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de gemeenteraad werd de burgemeester aan de tand gevoeld door oppositiepartijen Jouw Haarlem en Trots Haarlem. Moussa Aynan van Jouw Haarlem wilde weten wat Wienen sinds eind september heeft gedaan om de fatbikeproblematiek aan te pakken. 

Beeldvorming

Wienen legde uit dat er overleg is met politie, openbaar ministerie en buurgemeenten. "De beeldvorming begint langzamerhand buiten de werkelijkheid te treden", voegde Wienen toe. "Er wordt gesproken over een grote bende, maar daar hebben we geen aanwijzingen voor. Incidenten worden soms ten onrechte gekoppeld aan die jongeren, terwijl er geen fatbikes of jongeren bij betrokken waren."

"We treden stevig op tegen die jongeren en er zijn ook fatbikes in beslag genomen"

burgemeester Jos Wienen

De afgelopen weken deed NH uitgebreid onderzoek naar het geweld door jongeren in Haarlem en omstreken. Daaruit kwam een beeld naar voren dat de regio Haarlem last heeft van een groep van zo'n vijftig jongeren die in wisselende samenstelling voor overlast zorgt. De tieners  worden door de politie in verband gebracht met mishandeling, beroving, intimidatie en overlast.

Ouders durven hun kinderen vaak niet meer alleen te laten fietsen en sportclubs hebben hun leden gewaarschuwd voor geweld in de avonduren.

Sander van den Raadt van Trots Haarlem wees in zijn vragen bovendien op twee ernstige incidenten in het Schoterbos in Haarlem-Noord. Burgemeester Wienen zegt dat daar nu extra politie en handhaving wordt ingezet. Hij benadrukte ook dat er bij één van die incidenten geen jongeren en geen fatbikes bij betrokken waren. 

Wienen begrijpt dat niet alle incidenten bekend zijn, omdat slachtoffers angstig zijn om aangifte te doen. Ze vrezen repercussies. De burgemeester deed een klemmend beroep: "Doe alsjeblieft wel aangifte, eventueel via Meld Misdaad Anoniem. Anders kunnen we er niks mee."

De burgemeester benadrukte nogmaals dat er geen aanwijzingen zijn dat er een grote, georganiseerde bende jongeren op fatbikes actief is. Wel zijn er veel incidenten. "We zitten er bovenop, vanwege het dreigende karakter dat ervan uitgaat. We treden stevig op tegen die jongeren en er zijn ook fatbikes in beslag genomen." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]