Ga naar Content

Aalsmeerders smullen van seringenbonbons: "Zijn al bijna uitverkocht"

Als je een Aalsmeerder écht blij wilt maken, doe je hem een bosje seringen cadeau. Maar de Historische Tuin wilde Aalsmeerders eens op een andere manier kennis laten maken met de kleurrijke bloem, die al eeuwen op de eilandjes van de Westeinderplassen wordt gekweekt. Van de siroop van de bloem liet ze daarom een lekkernij maken: de seringenbonbon. 

Seringenbonbons in trek bij Aalsmeerders - NH Nieuws

De ludieke actie luidt het einde van het jaar van de sering in, vertelt medewerker van de Historische Tuin Constantijn Hoffscholte aan NH. "We hebben het hele jaar door activiteiten gehad om de aandacht te vestigen op de unieke seringenteelt in Aalsmeer."

Gedurende het jaar van de sering onstond ook het idee voor de seringenbonbon, dus werd lokale chocolatier Martinez aan het werk gezet. In eerste instantie wilde de tuin haar eigen Aalsmeerse seringen in de bonbons verwerken, maar dat bleek niet mogelijk.

Constantijn legt uit: "Uit de knoppen van de bloemen van de sering wordt siroop gemaakt. De chocola is voor consumptie, dus je moet dat helemaal keurig op een biologische manier doen. Dat kan hier niet."

"We zijn twee weken geleden begonnen en het is nu al bijna uitverkocht"

Medewerker Historische Tuin Constantijn Hoffscholte

De seringensiroop mag dan zijn geïmporteerd uit België, Aalsmeerders zijn er niet minder enthousiast over. "We zijn twee weken geleden begonnen en het is nu al bijna uitverkocht", weet Constantijn. 

Meer weten over de Aalsmeerse seringenteelt? Bekijk dan de video hieronder. Daarna gaat de tekst verder. 

Er moet heel wat gebeuren voor je een bosje seringen hebt - NH Nieuws

Een Aalsmeerse die vandaag haar bestelling op komt halen, heeft hoge verwachtingen van de lokale lekkernij. "Ik heb regelmatig een bosje seringen in huis staan en verwacht de zalige geur terug te vinden in de bonbons", vertelt ze voor ze het chocolaatje in haar mond steekt. "Het is heel erg lekker", vindt ze. "Maar of ik seringen proef, weet ik niet."

'Bloemige smaak'

Ook oud-kweker Gerard Hansen komt even proeven. Hij weet alles van seringen en heeft zelfs een klein museum in zijn tuin. Gerard hoeft dan ook niet lang na te denken over de vraag wat seringen nou zo bijzonder maakt: "De geur en de grote bloemen. Er zijn maar weinig bloemen die daarmee te vergelijken zijn."

De Aalsmeerder geniet met volle teugen van de seringenbonbons, maar proeft hij de kleurrijke bloemen er nou ook in terug? "Het is dat ik het weet", zegt hij twijfelachtig. "Maar er zit wel iets van seringen in. Het is een lekkere zoete, bloemige smaak."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]