Ga naar Content

Op pad met de groenvoorziening: "Ze doen neerbuigend over ons; ik leer ze trots te zijn"

Personeel van een sociale werkplaats krijgt vaak het gevoel dat er op ze wordt neergekeken als ze staan te schoffelen. Onterecht, vindt Hans Siffels van Progroen. "Mensen doen er soms wat neerbuigend over als ze ons personeel bezig zien, denken dat ze een taakstraf aan het uitvoeren zijn. Ik geef onze medewerkers juist mee dat ze trots mogen zijn, wat andere mensen ook denken. Ondanks hun beperking doen ze hetzelfde werk als andere hoveniers." NH loopt een dag mee met de groenvoorziening van Probedrijven.

Foto: NH / Carina Gutker

Hans Siffels is nu zo'n vier jaar directeur van Progroen en milieu, onderdeel van Probedrijven, beter bekend als de sociale werkplaats, zoals dat voorheen werd genoemd. Hij geeft een rondleiding door de twee vestigingen van het bedrijf aan de Witte Paal in Schagen. We lopen langs ruimtes waar medewerkers van 'Proverpakken en ontwikkelen' aan het werk zijn. "Dit is de chocolade-afdeling", vertelt een medewerker als we langslopen. "Hier werk ik."

"Kijk, dat vind ik nu leuk", zegt Hans Siffels, als we verder lopen. "Dat ze trots zegt dat dit haar werkplek is. Daar doen we het voor." Bij het bedrijf werken vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, meestal vanwege een beperking die ze hebben. Naast de eerder genoemde onderdelen heb je ook nog 'Probezorgt' en 'Proschoon' (dat laatste staat overigens nu wel los van het bedrijf). "In totaal werken bijna 700 mensen bij Probedrijven", vertelt Siffels.

Hij vervolgt: "Maar lang niet iedereen heeft een beperking. Bij Progroen hebben van de 235 medewerkers 35 mensen géén afstand tot de arbeidsmarkt." Het loopt zo naadloos in het elkaar over, dat je soms niet eens doorhebt wie wel en wie geen beperking heeft, vertelt hij.

Valentijnscadeau

Tot een paar jaar terug konden alleen mensen met een Wsw-indicatie (Wet sociale werkvoorziening, red.) bij bedrijven als Probedrijven werken. Sinds de afschaffing daarvan en de Participatiewet die ervoor in de plaats kwam, wordt ernaartoe gewerkt dat mensen met een beperking uiteindelijk bij een regulier bedrijf komen te werken. Sommigen halen dat niveau niet en blijven bij Probedrijven (de enige sociale werkplaats in de gemeenten Hollands Kroon, Schagen en Den Helder). Afhankelijk van wat iemand kan, krijgen ze een taak toebedeeld.

"Nu worden er bijvoorbeeld alvast snoepjes ingepakt voor een Valentijnscadeau van een bedrijf", vertelt een van de bedrijfsleiders van Proverpakken. "Dan moet ons personeel een paar roze en een paar witte snoepjes in een hartje stoppen." Redelijk simpel werk, geeft Hans Siffels aan. Daarentegen werken bij Progroen ook mensen op en met groot materieel. Niet iedereen kan dat en je moet er diverse certificaten voor hebben.

Tekst gaat verder onder de foto.

Alex Doezie van Progroen - Foto: NH / Carina Gutker

Een van die mensen die met grote aanhangers rijdt, is de 47-jarige Alex Doezie uit Schagen. "Ik werk hier nu 26 jaar en heb het naar m'n zin. Het leukst vind ik het dat ik een manusje-van-alles ben." Soms komen zijn vrouw en zoontje van bijna vier ook even op zijn werk kijken. "Mijn zoon was hier laatst nog en vond het heel leuk om pappa's werk te zien."

Alex heeft een lichte leerachterstand en is zodoende bij Probedrijven, dat voorheen Noorderkwartier heette, terechtgekomen. Hij voelt zich heel verantwoordelijk, zegt hij, en als het nodig is dan staat hij er. "Je wilt toch de klant tevreden houden. En moet ik een keer op mijn vrije dag wat doen omdat er nood aan de man is, dan doe ik dat."

'Mongolenbedrijf'

Hans Siffels geeft aan dat mensen vaak niet weten wat Probedrijven is. "Het heeft van oudsher toch een imago van 'een mongolenbedrijf'. Als je vervolgens uitlegt wat onze medewerkers doen, zijn ze verbaasd om dat te horen. Want de mensen van Progroen doen hetzelfde werk als een hovenier. Alleen doen ze er misschien wat langer over, of zijn ze preciezer."

Tekst gaat verder onder de foto.

Bram Kossen van Progroen - Foto: NH / Carina Gutker

Wie ook bij de groenvoorziening zit, is Bram Kossen (24) uit Schagen. Hij werkt nu bijna vier jaar bij Probedrijven. "Ik ben hier via mijn stage terechtgekomen." De goedlachse jongen geniet volop van zijn werk. "Je bent lekker buiten, in de frisse lucht." Bij het Sabinahof in Waarland is hij nu, samen met een collega, onkruid tussen de tegels aan het weghalen door het letterlijk te koken. "Het leuke aan mijn werk is dat je ook meteen resultaat ziet van wat je doet."

Vanwege een spraak-taalprobleem is Bram hier terechtgekomen. Als kind was hij veel ziek. "Ik heb op m'n zesde een longontsteking en een virus gekregen, waardoor ik bijna op sterven lag." Hij houdt zich bij Progroen vooral bezig met het onderhoud van tuinen bij seniorenwoningen en bejaardentehuizen, maar ook houdt hij in de winter de bruggen in Hollands Kroon schoon.

Steun en toeverlaat

Hans Siffels: "Wij geven mensen niet alleen een baan, maar ook arbeidsritme. Voor sommigen is dat al veelgevraagd. Zo hadden we laatst een oudere man die al angstig was voor de eerste werkdag. Vaak hebben mensen ook veel privéproblemen. Daarom zijn we niet alleen een werkgever, maar zijn we voor sommigen ook een soort van opvang, steun en toeverlaat. Door te werken, kunnen ze trots zijn op zichzelf en een baan geeft veel voldoening."

Bram Kossen van Progroen - Foto: NH / Carina Gutker

Probedrijven heeft twee vestigingen in Schagen en Den Helder, met enkele kleinere locaties in bijvoorbeeld Anna Paulowna die worden gebruikt voor opslag. Volgend jaar wordt begonnen met de bouw van een nieuw pand aan de Pastoor Koopmanweg in Den Helder. Hans Siffels van Progroen: "Nu zijn er 80 mensen die met de bus van Den Helder naar Schagen komen om hier te werken. Straks kunnen ze in Den Helder blijven."

Naar verwachting is de bouw in mei/juni 2025 klaar. Het jaar erop zal Progroen in Schagen verhuizen naar het nabijgelegen hoofdgebouw, die door de verhuizing van verschillende onderdelen naar het nieuwe pand Den Helder dan meer ruimte heeft.

Impressie van het nieuwe pand van Probedrijven in Den Helder - Foto: Pro bedrijven

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]