Ga naar Content

Inwoners Beets boos over plotselinge vluchtelingenunits midden in het dorp

De gemeente Edam-Volendam wil twaalf wooneenheden in het lintdorp Beets plaatsen om daar vluchtelingen op te vangen. De opvang komt midden in het dorp te staan op het voetbalveld achter de kerk. Bewoners van Beets voelen zich overvallen door het besluit en hebben zich verenigd voor behoud van het voetbalveld. 

Sportveld of Vluchtelingen - NH Nieuws

"Wij zijn bang dat ons sportveld niet meer terugkomt." Op een regenachtige dag spreekt Sander van der Leij vanaf een drassig grasveld zijn zorgen uit. Normaliter voetballen kinderen uit het dorp met mooi weer op het grasveld. Ook de jaarlijkse kermis wordt op het terrein gehouden.

Van der Leij: "Het wordt volop gebruikt en is geen loos veldje." Hij maakt zich boos over het feit dat er geen mogelijkheid tot inspraak is geweest tijdens de herbestemming van het veldje. Vorige week kregen de dorpelingen een brief waarin stond dat er twaalf wooneenheden op het veld komen. 

Verzet van bewoners

Projectleider Robin Schilder laat weten dat het overleg er inderdaad niet is geweest. "We hebben negenendertig locaties onderzocht in de gemeente." Daar zijn Beets en de Deimpt in Volendam uitgekomen. Volgens hem staan de units er op zijn vroegst in april 2024, maar dan moet de bezwaarprocedure niet te lang duren. En dat kan nog wel eens een probleem worden, denkt Schilder. "Het dorp telt maar 500 inwoners, en er zijn nu al 70 aanmeldingen binnen voor een inspraakavond. Daarvan is een groot deel negatief", aldus de projectleider van de gemeente. 

"Wij denken als de units hier eenmaal staan, ze niet meer weggaan"

Sander de Leij

Sander de Leij heeft zich samen met andere bewoners verenigd tot het behoud van het sportveld. "Wij denken dat als het hier eenmaal staat, het niet meer weggaat." In de regen zakt hij vandaag tot zijn enkels weg in de blubber op het veld. Daarom denkt Sander dat de boel ook flink verstevigd moet worden. "Voordat de units hier staan moet je het sportveld draineren en verstevigen, er moeten parkeerplaatsen bij komen, er is hier geen stroom, geen gas en als dat er allemaal is, dan is het sportveld ook weg en hebben wij niets meer."

De Oekraïners die naar Beets verhuizen zitten nu in het oude bejaardenhuis De Meermin in Edam. Volgens Schilder hebben de meesten die naar Beets gaan een rijbewijs en dan is Beets een stuk minder afgelegen.

Volgende week maandag wordt de plaatsing van de woonunits besproken in het dorp.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]