Ga naar Content

Kunstenaar met fascinatie voor uniformen: "Ik wilde het leger in"

Het had maar weinig gescheeld of Piet Zwaanswijk was, net als zijn vader, het leger ingegaan. Zijn moeder behoedde de 76-jarige Haarlemmer voor een bestaan als beroepsmilitair. Daar is hij haar tot op de dag van vandaag dankbaar voor. In het kader van de Kunstlijn exposeert Zwaanswijk een aantal van zijn werken in het Badhuis in de Leidsebuurt.  

In plaats van in het leger, bracht Piet Zwaanswijk zijn leven door in ateliers. Wie de kunstenaar daar bezig ziet en zijn creaties bekijkt, realiseert zich dat hij daar veel beter tot zijn recht komt.  Zwaanswijk maakt bijzondere kunstwerken: vaak humoristisch, soms absurdistisch, maar altijd met een serieuze ondertoon.

Tekst gaat verder onder de reportage over Piet Zwaanswijk  

Kunstlijn - NH Nieuws

Alles wat met het leger te maken heeft mag tegenwoordig dan ver van hem afstaan, Zwaanswijk heeft wel een fascinatie voor uniformen aan zijn jeugd overgehouden. Vooral die van Duitse makelij uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kunnen hem bekoren. ''Ik kan het niet precies uiteggen'', zegt Zwaanswijk. ''Het zal met mijn jeugd te maken hebben. Ik zat als kind al op de padvinderij en speelde in een drumband.''

Zwaanswijk exposeerde de creaties van Duitse uniformen al eens eerder. Deze zijn niet te zien in het Badhuis. Wel is er een dwarsdoorsnede van zijn werk te bewonderen. De tentoonstelling is ook na het tweede en laatste weekeinde van de Kunstlijn nog te bezoeken: tot begin december in het Badhuis .

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]