Ga naar Content

Onzekerheid onder woonwagenbewoners groeit: komen de standplaatsen wel?

Haarlemmermeerse woonwagenbewoners hebben weinig vertrouwen in het nieuwe beleid van de gemeente. De gemeente besloot afgelopen week om 42 standplaatsen toe te voegen, maar bewoners betwijfelen of die nieuwe standplaatsen er daadwerkelijk komen. 

Delilah Devany en haar dochtertje zoeken een eigen woonwagen - Foto: Delilah Devany

"We zijn gewoon bang dat het weer niet rond gaat komen", zegt Barry Joren, die benadrukt dat er 'geen spijkers met koppen worden geslagen'. Hij strijdt al jarenlang voor de belangen van woonwagenbewoners.

Eerder dit jaar zegde de gemeente toe dat er in totaal 42 en op korte termijn 21 nieuwe standplaatsen zullen bijkomen. Maar waar die standplaatsen komen, is nog altijd niet duidelijk. Ook niet nu het beleid officieel is vastgesteld. Dat zorgt - ondanks blijdschap over de eerdere toezegging - voor onvrede onder woonwagenbewoners. Die wonen nu namelijk vaak met meerdere generaties samen, en snakken naar ruimte. 

Huis uit

Ook Delilah Devany (22) wil graag het huis uit. Ze woont nu nog in de woonwagen van haar moeder, die ze deelt met haar moeder, haar zus en haar dochtertje Djalyna van 10 maanden oud deelt. "De kleine kruipt en heeft steeds meer behoefte aan extra ruimte", vertelt Delilah. "Als ze groter is, hoop ik haar een eigen slaapkamer te kunnen geven."

De woonwagencultuur is sinds 2014 immaterieel cultureel erfgoed en sinds 2016 een erkende woonvorm. Tot vijf jaar geleden lieten gemeenten woonwagencentra 'uitsterven'. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman oordeelden in 2018 dat het 'uitsterfbeleid' van gemeenten voor woonwagenkampen discriminerend is en moet worden afgeschaft. 

Volgens Delilah heeft de gemeente beloofd dat ze voor het einde van het jaar locaties voor nieuwe standplaatsen zou aanwijzen. De gemeente wil niet zeggen of die belofte daadwerkelijk is gemaakt.

Wel zegt de gemeente dat 'er wordt gekeken naar de mogelijkheden van uitbreiding op bestaande locaties én op nieuwe locaties'. Welke locaties dat zijn, wil de gemeente niet delen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Delilah Devany en haar dochtertje Djalyna - Foto: Delilah Devany

"Wij zijn blij met elke plaats die erbij komt", zegt Barry. "Maar luister: ze moeten wel gaan kijken voor grotere locaties. Anders lukt het nooit."

Hij oppert de locatie aan de Oosterdreef waar sinds vorig jaar flexwoningen staan. "Geef ons ook voor vijftien jaar een plek en dan heeft de gemeente vijftien jaar de tijd om een permanente locatie aan te wijzen." 

"De raad steunt ons en ook het college van de rechten van de mens steunt ons", zegt Barry. "Als de gemeente niet binnen een jaar met een locatie komt, dan stap ik naar de rechter."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook