Ga naar Content

Juf Marjolein vraagt nieuwe regering om hulp, want nu put dit werk haar uit

Voor de 44-jarige Marjolein van Hoorn is werken in het onderwijs het leukste wat er is, maar het werk put haar ook uit. Handen vol nakijkwerk en leerlingen die allemaal iets anders nodig hebben: het is eigenlijk te veel voor de Uithoornse juf van groep zeven van de Vuurvogel. In een brief aan de nieuwe regering die ze voor NH schreef trekt Marjolein aan de bel over de hoge werkdruk in het onderwijs. 

Juf Marjolein schreef voor NH een brief aan de nieuwe regering - Foto: NH Nieuws

'Geachte nieuwe regering'

Met de verkiezingen in aantocht publiceert NH iedere dag een verhaal van een Noord-Hollander die op ons verzoek een brief schreef aan de nieuwe regering. Wat hopen of verwachten inwoners uit verschillende hoeken van onze provincie van het nieuwe landsbestuur?

"Ik wil voorop stellen dat het wel het leukste beroep is dat ik ooit heb gedaan, want ik vind het echt heel gezellig en de kinderen zijn fantastisch. Het is zwaar, maar het levert ook veel op en ik help de kinderen graag met hun ontwikkeling. Wat het zo zwaar maakt, is dat ik dit alleen moet doen. Ik moet rekenen geven, taal, spelling, aardrijkskunde, geschiedenis et cetera. Dat moet ook allemaal nagekeken worden en geanalyseerd. En dan moeten er nog toetsen worden gemaakt en die moeten óók worden geanalyseerd."

"Er staat nu iemand voor iedere groep, maar niet iedereen is helemaal bevoegd. Sommige zijn onderwijsassistent en geen leerkracht. We hebben een paar zieke collega's vandaag, dus als ik weg moet, is er niemand die mij over kan nemen. Ik kan de klas niet alleen laten."

Overuren

"Ik maak heel veel overuren en die moeten dan worden gecompenseerd door de vakantie, maar zeker als startende docent werk je in de vakantie gewoon door. Die uren moet je ook gewoon maken: boeken uitzoeken en lessen voorbereiden bijvoorbeeld."

"Partijen hebben heel veel plannen voor als ze worden gekozen. Er moet bijvoorbeeld meer aan EHBO, burgerschap of basisvaardigheden worden gedaan. Ze denken: 'los het allemaal maar op.' Maar wanneer en met wie?"

Extra hulp

"We hebben er al best wel wat salaris bijgekregen en dat is heel prettig, maar het dekt de lading niet helemaal. Maak het werk iets makkelijker, zorg dat er meer hulp komt in de klas en gooi niet zoveel over de schutting."

"Als er dagelijks nog iemand bij mij in de groep zou kunnen die extra uitleg zou kunnen geven, dan zou dat al heel erg helpen. Maar ook na schooltijd heb ik hulp nodig met nakijkwerk en het analyseren van toetsen. Dat doe ik heel graag zelf, maar daardoor blijven andere dingen weer liggen."

Geachte nieuwe regering,

Hoe belangrijk is onderwijs voor u? Waarschijnlijk heel belangrijk, maar ziet u ook de verschillende scholen in ons land? Weet u hoe hard een deel van de onderwijzers moet werken? Ja, alle mensen in het onderwijs werken hard, maar er zijn scholen waar nog een stap extra gezet moet worden. Dit is in wijken waar een deel van de kinderen al met 1-0 achter staat voordat ze geboren worden. Waar veel meer achter de voordeur gebeurt dan waar de leraar rekening mee kan houden. Waar een bonus niet genoeg is om leraren aan het werk te houden en bevoegd personeel voor de groepen te krijgen. Waar de lesdag eigenlijk te kort is om de kinderen alles mee te kunnen geven wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.

Ik vind het nog steeds fantastisch om in het onderwijs te werken. Ik hou van de kinderen en ben bereid om wel 100 stappen extra te zetten. Maar ik ben wel moe. Het leven naast school heeft er last van. Ik hoop dat ik het vol houd, dat mijn collega's het volhouden. Dat er een betere verdeling in uren komt, zodat ik niet zo veel in onbetaalde tijd hoef te doen. Dat de beloning eerlijker wordt en ik dus niet zo'n 1500 euro minder verdien dan mijn man, die relatief makkelijker werk doet met minder qualificaties dan ik. Ik hoop ook dat ouders meer hulp krijgen om voor hun kinderen te zorgen. Ze niet zoveel alleen hoeven te laten, omdat ze gedwongen worden te werken en dan toch moeilijk rond kunnen komen. Dat ze meer mogelijkheden hebben om naar een museum, bibliotheek of theater te kunnen. Dat zou het leren makkelijker maken. 


Ik hoop dat er op de nieuwe ministers van onderwijs wederom uit het onderwijs komen en daar echt veel praktische ervaring hebben. 

Hartelijke groet, 
Marjolein 
Leerkracht groep 7

Juf Uithoorn - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]