Ga naar Content

Lokale liefde in de schappen: West-Friese supermarkten werken samen met de buren

In de regio zijn veel West-Friese verkoopstalletjes, boeren die hun eigen producten verkopen én supermarkten die met lokale voedselleveranciers samenwerken. Monique Ravenstijn van Jumbo Monique Zwaagdijk en Teun Jager van Spar City Hoorn onderstrepen de lokale liefde in de schappen. "De producten zijn veel verser."

Aardbeien van drie kilometer verderop - Foto: NH/Liza Trap

De Jumbo in Zwaagdijk werkt met ongeveer 40 lokale leveranciers samen. Een voorbeeld hiervan is Kok Aardbeien, nog geen drie kilometer verderop. Ravenstijn: ‘’Wij verkopen meer streekproducten dan andere supermarkten in de buurt.’’

De Spar in Hoorn verkoopt veel regionale speciaalbieren, zoals de bieren van Hoorns Nat en Brouwerij Tamesteut. Jager: ‘’Ik vind het belangrijk om lokale artikelen te verkopen, omdat de transportbewegingen veel kleiner zijn. Daarnaast is het een leuke toevoeging aan het assortiment.’’  

Samenwerken kan prijzig zijn

Ravenstijn: ‘’Het is waar je voor kiest als supermarkt. Het kost extra veel werk. Je moet bijvoorbeeld aparte prijzen hebben en afspraken maken met boeren, maar we doen het graag.’’ Ook omdat ze geniet van de samenwerking met lokale ondernemers.

Jager: ‘’De prijs van streekproducten ligt soms wat hoger, maar dat is goed uit te leggen aan de consument als het om ambachtelijke artikelen gaat. Aan de andere kant, als je rechtstreeks van de producent koopt, kun je door het uitschakelen van een tussenpersoon vaak ook een scherpe prijs realiseren. Het kan dus twee kanten op.’’

Supermarkt van de toekomst

Ravenstijn noemt de supermarkt van de toekomst ‘de plek van de kerk van vroeger’ als ontmoetings- en verbindingsplaats. ‘’Ik vind het helemaal niet raar om met je buren samen te werken. Zo kan je gezamenlijk de lokale economie ondersteunen.’’  

Beide supermarkteigenaren vinden de ‘korte keten’ belangrijk bij streekproducten. ‘’Aardbeien zijn een goed voorbeeld. Die worden nu veel rijper geplukt als dat ze vanuit het hoofdkantoor komen. De producten zijn veel verser’’, zegt Ravenstijn.  
 

'Eten wat de pot skaft!': themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer 'Eten wat de pot skaft!' duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]