Ga naar Content
Haarlem

Thijs wil meer repaircafés in Haarlem: "De afvalberg moet omlaag"

16 november 2023, 18.08 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: Maurice Blaauw

Het Haarlemse vrijwilligerscentrum Buuv heeft gisteren alle handige mensen uit haar bestand gevraagd om te helpen bij een eenmalig repaircafé. In de hele stad is namelijk maar één repaircafé en dat is niet genoeg, vindt Buuv projectcoördinator Thijs de Laat.  

Repaircafés zijn bijeenkomsten waar vrijwilligers gratis kapotte spullen repareren die mensen langsbrengen. Door deze dag te organiseren hoopt De Laat mensen te inspireren ook bijeenkomsten te starten. Immers in 2040 wil de stad Haarlem circulair zijn. Hierbij is het repareren van spullen erg belangrijk. Eigenlijk is de dag al geslaagd, laat De Laat weten. "Iemand kwam langs en is geïnteresseerd om in de kweektuin een extra repaircafé te beginnen." 

Elektrische apparaten

Bij Buuv aan de Gedempte Oude Gracht komt de een na de andere bezoeker binnenlopen met kapotte stofzuigers, lampje, stereo’s, een rookoven. Opvallend is dat er voornamelijk elektrische spullen worden meegebracht. Al worden er ook niet elektrische gebruiksmiddelen gerepareerd. Zo is een vrouw ontzettend blij wanneer er van twee kapotte boodschappenkarretjes één hele wordt gemaakt.

“De fietsenmaker wilde er niet aan beginnen, maar hij wel. Hij kan zich niet voorstellen hoe blij hij mij heeft gemaakt”, aldus de vrouw. De man naar wie ze wijst, is Paul die een grote lach op zijn gezicht krijgt. Paul is een van de vier vrijwilligers die is komen helpen en blijft nuchter onder de lof zang van de blije vrouw. “Met een beetje technisch inzicht kan je iemand blij maken en daar doe je het voor."

Tekst loopt door onder de video.

Repair café Haarlem centrum - NH Nieuws

 “Het wordt wel steeds lastiger om apparaten te repareren dat tegenwoordig”, merkt vrijwilliger Klaas op. “Vroeger kon je overal gemakkelijk bij. Tegenwoordig is alles in een printplaat geïntrigeerd, met hele kleine verbindingen”, vertelt hij wijzend met zijn schroevendraaier naar een printplaat. “Deze kan helaas de prullenbak in.”

Voor de mensen die deze editie hebben gemist en wel kapotte spullen hebben, is er maandelijks een repaircafe in Haarlem, Overveen en Santpoort. Kijk op de website van VWC BUUV voor data.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]