Ga naar Content

Fuseren of zelfstandig? De Oostzaners weten het wel

De gemeenteraad van Oostzaan moet over een maand de knoop doorhakken. Blijft het dorp zelfstandig of gaat het een fusie aan met Amsterdam, Zaanstad of Landsmeer? "Ik wil dat het zo blijft", zegt een man op de vrijdagmarkt bij de kerk en het gemeentehuis. Hij is beslist niet de enige die er zo over denkt. 

Blijft Oostzaan zelfstandig of komt er een fusie? - NH Nieuws

De bezoekers van de markt zijn veelal ouderen die al tientallen jaren in Oostzaan wonen. En met veel plezier. Het dorpse, de rust, het kleinschalige, het ons-kent-ons wordt zeer gewaardeerd. "Het wordt anders zo groot", zegt een mevrouw die een fusie met Wormerland wel ziet zitten. Maar die optie is er al niet meer.

Ondergesneeuwd raken door Amsterdam of Zaanstad zijn reële angsten. "Ik kom nooit in Amsterdam, ik heb er niets mee", zegt een 88-jarige mevrouw die al 65 jaar in hetzelfde huis woont. "Als je iets nodig hebt, loop je hier zo het gemeentehuis binnen", zegt een man die geboren is in Amsterdam. Slechts één iemand zit een fusie met Amsterdam wel zitten. "Dan word ik, terwijl ik heel landelijk woon, toch een grootstedelijk burger." 

Een fusie met Zaanstad wordt door bijna niemand gewaardeerd. "Dat heeft te maken met een trauma uit mijn jeugd", zegt een geboren Oostzaner. "Ze keken altijd op ons neer."

Op 14 december vergadert de gemeenteraad over de bestuurlijke toekomst.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]