Ga naar Content

Thuisloze Amstelveense starters wonen in een krot, maar vechten tóch om te blijven

Schimmel, overal troep en ramen vol vliegen: wonen in voormalig ouderencomplex de Olmenhof in Amstelveen is niet bepaald een droom. Toch voeren de huidige bewoners actie om te kunnen blijven. "Hier heb ik tenminste een eigen plekje." 

Thuisloze Amstelveense starters wonen in een krot, maar vechten toch om te blijven - NH Nieuws

In een ruimte op de derde verdieping van het gebouw beschilderen bewoners gisteren laat in de middag een spandoek met gekleurde letters: 'Maak ons niet dakloos', staat er geschreven. Een aantal lampen in de ruimte werkt niet meer. Een voorbijlopende bewoonster blijft even staan kijken: "Goed bezig", roept ze haar flatgenoten toe. Haar plafond zit vol met schimmels. 

Dat is een van de vele problemen waar bewoners van de Olmenhof tegen aanlopen. Daarnaast ligt iedere gang vol met achtergelaten meubels, het trappenhuis vol glas en ga zo nog maar even door. Beheerder 'Plaza Resident Services', de voormalig omstreden leegstandsverhuurder Camelot geeft nauwelijks gehoor als bewoners bellen met verzoeken of klachten. 

"Toen ik hier tien jaar geleden kwam wonen had ik niet verwacht dat het zó uit de hand zou lopen met de wooncrisis"

Bewoonster Laetitia Roling (36)

Je zou dus denken dat ze er het liefst gillend wegrennen, maar de bewoners van de Olmenhof voerden gisteren juist actie om in het gebouw te mogen blijven wonen. Ze hebben tijdelijke huurcontracten volgens de leegstandswet en die lopen in april volgend jaar af. De op de woningmarkt vastgelopen starters die in de Olmenhof wonen, wisten altijd al dat de leegstandswet tijdelijke verhuur van een leegstaand gebouw voor maximaal tien jaar mogelijk maakt. Die termijn verstrijkt in 2024, dus moeten ze eruit. 

"We wisten altijd al dat we er uit moesten, maar toen ik hier tien jaar geleden kwam wonen had ik niet verwacht dat het zó uit de hand zou lopen met de wooncrisis en dat ik binnen die tijd geen betaalbare woning kon vinden", vertelt de 36-jarige Laetitia Roling aan NH. "Maar we waren ook in de veronderstelling dat we eruit zouden moeten omdat het pand ook daadwerkelijk gesloopt of gerenoveerd zou worden", vult de 25-jarige Josefien de Bie aan. 

Nog geen plan

Maar de sloopkogel hangt nog niet bepaald klaar. Eigenaar Woonzorg Nederland wil van de Olmenhof weer een ouderencomplex maken. Een plan daarvoor staat alleen nog in de kinderschoenen. Gemeente Amstelveen onderzoekt nu of zij in de periode dat het gebouw leegstaat Oekraïense vluchtelingen in het pand kan huisvesten, maar de huidige bewoners snappen niet waarom zij dan niet gewoon mogen blijven. 

"Dit pand gaat leegstaan, terwijl wij zoeken naar een woning. Dat voelt alsof ze blind zijn voor de situatie", zegt de 27-jarige Philip de Vogel. Hij woont al zijn hele leven in Amstelveen en wil dolgraag in de gemeente blijven wonen, zodat hij zijn ouders mantelzorg kan bieden. Natuurlijk wel vanuit een eigen huisje. "Want ik ben er gillend weggerend", lacht hij.

Vast huurcontract

"Woonzorg kan deze jongeren gewoon een vast huurcontract geven", legt SP-Kamerlid Sandra Beckerman uit.

De partij hoopt op de langere termijn dat de leegstandswet van tafel gaat. "Want die maakt het nog steeds mogelijk om mensen na een tijdelijk contract uit hun huis te zetten en wij vinden dat het recht op een vast huurcontract het uitgangspunt moet zijn. Dat je mensen niet dakloos kunt maken."

Amstelveen is volgens onderzoeksbureau Atlas op dit moment de gemeente met de hoogste woondruk van Nederland. Het aantal gevraagde woningen is daar zo'n 50 procent hoger dan het beschikbare aanbod. In 2022 stond je gemiddeld 19 jaar op de wachtlijst voor je in aanmerking kwam voor een sociale huurwoning.

Maar aangezien Nederland vandaag naar de stembus gaat en daarna de kabinetsformatie moet afwachten, realiseert Beckerman dat haar oproep voor de Olmenhof-bewoners te laat komt.

Daarom schilderde ze gisteren op haar knieën mee aan spandoeken van de bewoners die Woonzorg Nederland oproepen om vaste huurcontracten aan te bieden, zodat de bewoners langer kunnen blijven. "Voor ons is het belangrijkste dat we gewoon niet op straat belanden", zegt Laetitia. 

"Een vriend heeft misschien nog wel een opslagruimte om te wonen"

Bewoonster Josefien de Bie (25)

Want dat is voor veel huurders de realiteit. "Ik kan zelf misschien terug naar mijn vader, maar die verkoopt zijn huis binnenkort. Dan kan ik denk ik wel op zolder bij een vriendin", hoopt de vrouw. Josefien hoopt ook op hulp van een vriend. "Die heeft volgens mij nog wel een opslagruimte." Philip zal toch echt weer terug moeten naar zijn ouders. 

Reactie Woonzorg Nederland

Eigenaar van het gebouw Woonzorg Nederland laat aan NH weten dat 'het altijd de intentie was om na afloop van de termijn van de leegstandswet, direct aansluitend te starten met de sloop en de bouw van een toekomstbestendige zorglocatie (voor senioren).' "Ondanks onze inspanningen is de planvorming van de herontwikkeling helaas vertraagd."

Over de reden van die vertraging is de organisatie onduidelijk, maar ze laat weten ook afhankelijk te zijn van andere partijen, zoals de gemeente Amstelveen. Naar verwachting zal de sloop volgens Woonzorg over twee jaar starten, maar de organisatie plaatst hier een kanttekening bij: "De tijdsduur is ook afhankelijk van eventuele bezwaren en beroepen. Dat kan een nieuwbouwtraject aanzienlijk vertragen."

Het aanbieden van een vast huurcontract is voor de organisatie geen optie. "De Olmenhof wordt gesloopt en heeft bestemming zorglocatie. Daarnaast zijn de zelfstandig woningen van Woonzorg Nederland specifiek voor senioren, dat is in Nederland vanaf 55+, en deze
worden toegewezen via het woningverdeelsysteem. Woonzorg Nederland heeft hier geen invloed op." Volgens de organisatie is het verblijf van Oekraïense vluchtelingen in de Olmenhof nog niet zeker. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]