Ga naar Content

Hoe komt de winst van Wilders binnen bij Zahra, Henk en Imad? "Kom maar op, Geert"

Gemengde reacties op de historische overwinning van Wilders binnen de gekleurde gemeenschap van regio Alkmaar. Ook in de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard kwam de PVV als grootste partij uit de bus. Henk uit Alkmaar is 'een beetje bang' na de uitslag, terwijl Zahra uit Heerhugowaard het juist helemaal met hem eens is: er moet radicaal iets veranderen in Nederland. 

Zahra Taghlaoui en Henk Heilbron - Foto: NH

Nederland heeft gesproken: 2,3 miljoen mensen kiezen voor de PVV van Geert Wilders. Hoewel hij heeft gezegd 'premier te zijn voor alle Nederlanders' en beloofd niet te zullen aandringen op anti-islamitische maatregelen, zoals een Koranverbod of een sluiting van islamitische scholen, blijkt dat niet uit zijn verkiezingsprogramma. Daarin staat onder meer:

'Wij zijn trots op onze cultuur, identiteit en tradities. Die moeten we dan ook behouden. Niet uitwissen. De linkse haat waarin helden uit onze geschiedenis worden beschimpt, wordt beëindigd. De excuses voor het slavernijverleden, zoals gedaan door de Koning, worden ingetrokken. Zwarte Piet blijft.’ En de 'linkse' publieke omroep? Die kan wel opdoeken, want de financiering wordt volledig beëindigd'

Bovendien zou de verzorgingsstaat volgens de PVV vooral onder grote druk staan "door niet-westerse allochtonen, die massaal profiteren van onze uitkeringen en andere voorzieningen". Ook de druk in het onderwijs en de zorg zou komen door "de continue instroom van extra vreemdelingen".

'Vallen wij ook onder die Nederlanders?'

Imad El Bouazzati, bestuurslid van een moskee in Dijk en Waard, was tot laat in de nacht wakker om de verkiezingsuitslagen te volgen. Dat er in Noord-Holland Noord zo massaal op de PVV is gestemd, werpt bij hem een hoop vragen op. "We lijken altijd zo'n tolerant land, is dat een illusie gebleken? Wilders wil de Nederlanders weer voorop zetten. Vallen wij ook onder die Nederlanders? Hij sluit moslims uit, dus wat doet dit met onze veiligheid?"

We moeten vooral niet op de zaken vooruit lopen, vindt Imad. Toch maakt hij zich serieus zorgen als hij het PVV-verkiezingsprogramma leest. Op Wilders wensenlijstje staat namelijk nog steeds een Koranverbod en het sluiten van moskeeën en islamitische scholen. "Ik droom en denk in het Nederlands, maar ik ben ook moslim en daar ben ik trots op. Zijn we hier straks nog wel welkom? Hij wil minder Marokkanen, minder moslims. Dat hebben hij en zijn achterban duidelijk uitgesproken. Hoe gaan ze dat realiseren?"

De grootste vraag die bij hem leeft, is: hoe gaan we hier als samenleving mee om? "We weten nu waar we aan toe zijn. De polarisatie in Nederland speelt al heel lang. Het is nu heel belangrijk om niet in angst te vervallen, maar in gesprek met elkaar te blijven. Bruggen blijven bouwen. Het is duidelijk dat Nederland een andere koers wil varen, maar we moeten het wel met elkaar doen."

Henk Heilbron van werkgroep Keti Koti Alkmaar op de Kaasmarkt - Foto: Foto: Marco Schilpp

De Alkmaarse Henk Heilbron (69) van de werkgroep Keti Koti Alkmaar is erg geschrokken van de monsterzege van Wilders. "Hij slaat nu een mildere toon aan en ik hoop dat de man zich aan zijn woord houdt. Ik houd mijn hart wel vast en ben een beetje bang. Vooral voor meer polarisatie en agressie in de samenleving. Het is aan meneer Wilders dit goed te beteugelen."

Nadat Zwarte Piet vorig jaar al uit de stad werd verbannen, vierde Alkmaar dit jaar ook voor het eerst Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. "Hij wil de excuses voor het slavernijverleden terugdraaien en Zwarte Piet terughalen. Of dat lukt, is een andere zaak. De gemeente heeft samen met de werkgroep grote stappen gezet. Er zijn afspraken gemaakt, waar de landelijke regering niet zomaar tussen kan komen. Denk ik. We gaan in elk geval met goede moed verder en blijven verbinding creëren tussen verschillende culturen."

Niet verbaasd

Zahra Taghlaoui (47) uit Heerhugowaard is niet verbaasd over de uitslag. Ze denkt dat mensen vooral op Wilders hebben gestemd vanwege de woningnood en de toenemende armoede. "Dit had ik wel verwacht, mensen zijn het zat. Ik denk niet dat de mensen per se stemmen op zijn anti-islamitische retoriek. Ze willen gewoon verandering zien, en dat snap ik ook. Soms moet je er radicaal doorheen. Ik blijf positief, laten we van het beste uitgaan."

Want dat de politiek aan verandering toe is, een ander geluid, daar is ze het volmondig mee eens. "Veel Nederlanders hebben het zwaar. Chronisch zieken, moeders die geen sinterklaascadeautjes voor hun kinderen kunnen kopen, hardwerkende mensen met een kleine portemonnee, die toch net te veel verdienen en daardoor allerlei toeslagen mislopen. Dus Geert: kom maar op. Laat het maar zien."

Wel zou Zahra graag eens onder een kop koffie wat gedachten met hem willen uitwisselen. "Een hoofddoek is maar een stuk stof, dan draag ik desnoods een pruik. Als hij wat vaker in contact zou komen met de mensen waarmee hij botst, denk ik dat hij de wereld anders zou zien. Ik wil graag weten wat hij bedoelt met de uitspraak minder Marokkanen. Bedoelt hij dan mensen zonder verblijfsvergunning? Of bedoelt hij ook mijn kind, dat hier is geboren. Verklaar je nader, wat bedoel je als je zegt: minder Marokkanen. Hoe zie je dat voor je?"

Lees ook