Ga naar Content

Het pakje shag van Theo van Gogh krijgt net zoveel aandacht als het Regentessenstuk van Backer

Het Amsterdam Museum huist tijdelijk aan de Amstel. Het eigen huis, het Burgerweeshuis, is toe aan een grondige opknapbeurt. Maar ook zonder haar vaste stek blijft het museum de verhalen van de stad vertellen. Deze keer is NH bij het leeghalen van het Burgerweeshuis. De topstukken, waaronder het Regentessenstuk van Adriaen Backer, verhuizen naar de Hermitage.

Regentessenstuk van Backer verhuist - Foto: Robert Jan de Boer

In alle vroegte melden de verhuizers zich in het Burgerweeshuis voor een gigantische klus: het Amsterdam Museum ondergaat binnenkort een grondige renovatie en alle gebouwen moeten worden leeggehaald. De topstukken verhuizen naar het tijdelijke museum aan de Amstel voor een speciale tentoonstelling: Panorama Amsterdam.

De rest van de collectie gaat naar het museumdepot. Collectiemedewerker Niek van Hamburg heeft de leiding over deze operatie. Hij heeft er alle vertrouwen in: "Het is goed voorbereid en we hebben een goed team dat altijd betrokken is bij het opbouwen en afbouwen van tentoonstellingen. Bovendien kunnen we een beroep doen op een aantal hele goede kunsttransporteurs." 

"Het moet niet uitmaken wat er in de verpakking zit"

Niek van Hamburg, collectiemedewerker Amsterdam Museum

De regentessen van het Burgerweeshuis van Adriaen Backer is een van de topstukken van het museum. Je zou denken dat Niek daar extra bezorgd om is, maar niets is minder waar.

"Ik ben op dat moment helemaal niet bezig met het schilderij. Het moet niet uitmaken wat er in de verpakking zit. Als je daar bij stil gaat staan, en ook bij een verzekeringswaarde, dan kunnen er juist fouten ontstaan."

Pakje shag

Als voorbeeld noemt Niek van Hamburg de spullen die het museum verzamelde na de moord op Theo van Gogh. Op de plaats waar de filmmaker overleed, hadden mensen bloemen, briefjes en andere zaken neergelegd. Er ontstond spontaan een gedenkplek. Iemand had daar ook een pakje shag gelegd, want Van Gogh was een verstokte roker. Dat pakje shag, met vele andere voorwerpen, is later in de collectie van het Amsterdam Museum terechtgekomen.

"Dat pakje shag heeft natuurlijk totaal geen waarde", zegt Van Hamburg. "Geen waarde als een Rembrandt of een Regentessenstuk. Maar dat maakt voor mij niets uit. Als ik het ga verpakken, dan gaat het in een prentendoos en verpak ik het luchtdicht in plastic. Diezelfde zorg bezorg ik ook aan het Regentessenstuk." 

Tekst gaat door onder de foto

De regentessen passen niet in de lift - Foto: NH

Het verplaatsen van het Regentessenstuk verloopt niet helemaal volgens plan. Het was al bekend dat het werk niet rechtop in de lift zou passen. Het kon dus ook niet op een karretje met wielen. Met dekens eronder werd het topstuk nu voorzichtig over de vloer geschoven.

Bij de lift aangekomen, bleken de dames er ook niet schuin in te passen. Het scheelde millimeters, maar dat risico werd niet genomen. "Het schilderij is blijkbaar net iets te groot om de route af te leggen die we hadden bedacht", zegt Van Hamburg. "Maar we hebben een plan B."

En dat plan gaat via een andere verdieping met een grote goederenlift, het hele museum door, om via de meisjesbinnenplaats - waar toen nog de Gouden koets stond - het voormalige weeshuis te verlaten. Daarna kon het in een houten frame worden geplaatst en per vrachtwagen naar het museum de Amstel worden vervoerd.

Gehannes

Ondanks de kleine tegenslagen, was het voor Niek een mooie dag. "Jullie zijn vandaag bij het leukste van mijn werk", vertrouwde hij ons toe. "Dat is het hanteren van de collectie. Je staat met een groot werk in je handen. Op dat moment ben je al bezig met het feit dat je het straks kan tonen aan het publiek. Dat is gewoon fijn."

En dat gehannes met die grote werken is straks, in het gerenoveerde Amsterdam Museum, ook voorbij. "Ja", antwoordt Niek volmondig. "Daar worden we goed bij betrokken door de verschillende projectteams, dat is straks letterlijk verleden tijd." 

Kijk hier voor meer afleveringen van Een museum voor Amsterdam

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play