Ga naar Content

Nooit meer friemelen met pleisters door deze uitvinding van Alkmaarse studenten

Voor veel zorgmedewerkers zit er niets anders op dan te dealen met het dagelijks gefriemel, de steriele handschoenen die aan elkaar én de leukoplast plakken, rafelige randen en dat soort ongemak. Maar studenten van de Hogeschool InHolland in Alkmaar bedachten daar in een paar maanden tijd een handige oplossing voor: de 'AidMate'.

Jonge uitvinders van InHolland bedenken handige oplossing in de zorg - Foto: Streekstad Centraal

Even een verbandje dichtplakken, het is voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers niet zelden een moment van irritatie. Omdat de werkdruk in de zorg al hoog genoeg is, bedachten Joost, Jens, Robin, Ryan en Quirijn, studenten technische bedrijfskunde, een uitvinding die een einde moet maken aan het gestuntel met plakband. Een plakbandhouder waarmee leukoplast razendsnel kan worden uitgerold en afgesneden.

Het idee is zo simpel, dat de vraag rijst: waarom bestond dit niet al? "Ja, dat is een goede vraag", reageert Jens tegen mediapartner Streekstad Centraal. "Dat hebben wij ons ook afgevraagd."

Niet over één nacht ijs

Het project ging van start in september. Nu proberen de jonge uitvinders de 'AidMate' meer bekendheid in de zorg te geven. CEO Robin legt uit dat 'zijn' team niet over één nacht ijs is gegaan. "Onze prototypes zijn door zorgprofessionals getest. De feedback hebben wij verwerkt tot een product 'voor de zorg, door de zorg'."

Dat het AidMate-team staat als een huis blijkt wel uit de presentatie die mediapartner Streekstad Centraal krijgt in het lab-lokaal. Jens is de verkoper, Ryan de marketeer. "Ik heb ook het logo ontworpen", vertelt Ryan. "En ik heb een eigen printer thuis." Een 3D-printer, wel te verstaan. Daarmee worden de AidMates geprint. "We hebben een voorraadje geprint. Dan kunnen we de vraag aan."

Er zijn zelfs twee printers, want uitvinder Joost heeft er thuis ook een. Zijn vriendin werkt in de zorg en kan dus met een druk op de knop haar eigen voorraad aanvullen. "Toen we in september met een idee moesten komen, vertelde zij dat het werken met leukoplast op het werk zo'n gedoe is. Daar hebben we toen deze oplossing op gevonden, zo is het ontstaan." De Barsingerhorner is er nuchter onder, maar dat idee heeft nu toch een behoorlijke vlucht genomen, vele prototypes later.

Tekst gaat verder onder de foto.

De 'AidMate' in al zijn glorie - Foto: Streekstad Centraal

"Zo'n twintig prototypes zijn er, ik heb ze thuis op een rijtje staan", vertelt Ryan. Wat de AidMate zo vernuftig maakt is dat de leukoplast van bovenaf gesneden wordt, legt hij uit: "Dus niet op de lijmrand. Er komen geen lijmresten aan en die komen dus ook niet aan de rand te zitten, kijk."

Er gaat aardig wat leukoplast heen tijdens de presentatie, dat moge duidelijk zijn. Maar dat valt nog in het niet bij de grote hoeveelheden die ziekenhuizen en huisartsenpraktijk verstouwen - met nu dus nog dat bekende gepruts met rafeltjes, steriele handschoentjes en allerlei ingeslikte krachttermen. 

Leerschool

"Ja, wij horen ook wel eens wat woorden ervoor", bekent Jens. Hij gaat regelmatig langs bij zorgaanbieders in de regio. "Klantrelaties opbouwen." Ook zijn er 'donateurs' aangeworven, die rendement krijgen als de AidMate een succes wordt. 'Minister van Financiën' Quirijn vertelt dat ook dat tot in de puntjes georganiseerd is: "Ik heb een investeringsbegroting gemaakt, berekend hoeveel donaties er nodig zijn."

Docent Nol ziet op een afstandje tevreden toe. Het is natuurlijk in de eerste plaats een leerschool, een manier voor deze studenten technische bedrijfskunde om te ondervinden hoe het is om een bedrijfje te beginnen. Maar de AidMate voorziet wel écht in een vraag.

"Het zou niet de eerste keer zijn dat uit een idee van studenten een echt patent komt", weet de docent. De website Studentpatent houdt die successen bij. Eerder bedachten slimme studenten uit Alkmaar een weerbestendige en duurzame helmtas. Je kunt hierin veilig je helm opbergen als je je scooter stalt. Ook in 2019 kregen drie studenten een mooi plekje op de site van Studentpatent met hun Gumvote-borden. Wie weet dat de AidMate daar ooit ook een plekje verdient. Maar daarvoor zal eerst nog heel wat werk worden verzet door de vijf jongemannen.

Lees ook