Ga naar Content

Proef met lichtprojectie om zwerfafval in Medemblik terug te dringen

De gemeente Medemblik en afvalverwerker HVC zijn een proef begonnen met lichtprojectie om zo het zwerfafval in Medemblik zelf tegen te gaan. De lampen zijn neergezet bij Landswerf, Bijltjeshof en Harmsen en moeten ervoor zorgen dat het afval niet te vroeg wordt buitengezet. 

Gertjan de Waard van HVC en wethouder Harry Nederpelt - Foto: Gemeente Medemblik

Op drie locaties in de stad Medemblik zijn speciale lampen geplaatst. Deze lampen projecteren een oranje of blauw vlak op de grond. Brandt het oranje licht, dan mag het plastic, blik en drinkpakken worden buitengezet. Is het licht blauw, dan is het tijd om het papier en karton bij de desbetreffende container te zetten.

Op sommige plekken wordt het huisvuil te vroeg buiten gezet. Met als gevolg dat de wind de vaak lichte zakken door de straten blaast. Ook ongedierte of meeuwen kunnen de zakken stukmaken. Dit veroorzaakt zwerfafval en een vervuilde buurt en zorgt dus voor overlast.

Minder zwerfafval

De gemeente Medemblik en HVC starten daarom met een proef om te kijken of deze speciale lichten helpen om de buurt schoon te houden. Wethouder Harry Nederpelt: "Met behulp van de lampen willen wij inwoners graag helpen het afval op de juiste momenten buiten te zetten en zo de overlast door zwerfafval te verminderen. Mocht blijken dat de proef werkt dan worden deze lampen op meer locaties geplaatst."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]